Președintele Comisiei parlamentare Securitate apărare și ordine publică, deputatul Lilian Carp oferă detalii privind noua Strategie a Securității Naționale. Într-o emisiune la POLITIK LIVE el a declarat că asupra proiectului lucrează un grup de lucru în cadrul instituției prezidențiale, iar schimbările vizează atât modul de funcționare a Armatei Naționale cât și reforma Serviciului de Informații și Securitate. Actuala Strategie de Securitate Națională urmează să fie revizuită și adaptată la riscurile cu care se confruntă Moldova, într-un context regional destul de complicat. Deputatul Lilian Carp spune că documentul va conține câteva elemente noi legate de restructurarea Armatei Naționale și fortificarea activității Serviciului de Informații și Securitate.
„Instituția prezidențială este responsabilă de elaborarea acestui document, lucrează un grup de lucru. Strategia trebuie să ia în considerare câteva aspecte, care sunt riscurile în context regional, metodologia de securitate și evident care ar putea fi costurile. Vorbim de câteva elemente importante. Reformarea SIS, dar și a armatei naționale”, a menționat Carp.
Deputatul mai spune că în contextul elaborării noii strategii de securitate autoritățile statului vor trebui să ia o decizie spre ce model de armată națională ar putea tinde Moldova, pentru a-și fortifica neutralitatea.
„Trebuie să luăm o decizie importantă ce fel de armată vom avea, va fi una prin contract 100%, sau o versiune mixtă, o parte prin contract , o parte prin recrutare. Desigur ne gândim și la costurile care va trebui să le suporte bugetul, pentru că salariile în armată sunt mici,  să le oferim și un pachet social bun, militarii trebuie  instruiți pentru că avem armament sofisticat. Prin urmare, o neutralitate costă scump”, a precizat deputatul Lilian Carp.
El a mai menționat că Moldova a convenit cu partenerii externi pentru un sprijin pe trei dimensiuni: fortificarea securității cibernetice, instruirea și echipament pentru medicii militari, consolidarea capacităților de reacție. Lilian Carp a dezmințit informațiile apărute în spațiul public legate de un posibil sprijin, pentru Moldova, în materie de armament letal. „Au fost diverse zvonuri, dar pot să vă spun că un asemenea fel de sprijin nu s-a discutat”, a concluzionat deputatul Lilian Carp. Bugetul Armatei Naţionale este, în acest an, de 1 miliard 32 de milioane de lei, cu peste 100 de milioane mai mult decât anul trecut.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE