Ultimatumul dat de Israel către Hamas a expirat, iar armata israeliană anunță că este pregătită pentru ofensivă aeriană, terestră și navală în Gaza, notează Digi24.ro

Civilii aveau termen să plece din nordul Fâșiei Gaza până sâmbătă la ora 16:00, ora locală. Între timp, doi comandanți ai Hamas au fost uciși în atacuri ale Israelului. De asemenea, mai mulți copii au murit în timpul unui atac israelian care a lovit un convoi de palestinieni, în timp ce fugeau din Gaza. În cursul serii de sâmbătă, armata israeliană a anunțat că este pregătită o ofensivă „coordonată”, care va implica forțe terestre, ale aviației și navale. Înainte de comunicatul armatei, premierul Netanyahu a vizitat militarii aflați la granița cu Fâșia Gaza. În acest timp, liderul grupării teroriste Hamas a susținut un discurs televizat în care anunță că palestinienii nu vor pleca din Gaza. Însă Israelul afirmă că palestinienii vor să plece spre sud, dar nu sunt lăsați de Hamas, care a blocat drumurile. Punctul de trecere a frontierei cu Egiptul, de la Rafah, a fost blocat toată ziua, nefiind permisă nici trecerea cetățenilor americani sau ai altor țări occidentale.

În ultimele ore, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a solicitat în mod repetat cetățenilor din Gaza să se îndrepte spre sudul enclavei, afirmând că o lovitură asupra orașului va avea loc „în curând”. „Este pentru siguranța dumneavoastră personală”, a spus contraamiralul Daniel Hagari într-un mesaj difuzat la nivel național. El nu a precizat însă când va începe ofensiva. Contraamiralul Hagari a acuzat, de asemenea, Hamas că încearcă să folosească civili ca „scuturi umane”. Declarațiile sale vin după ce armata israeliană a susținut că are dovezi că gruparea militantă a format un blocaj rutier pe o rută centrală, împiedicând oamenii să fugă spre sud.

Pe rețelele sociale a apărut un videoclip în care prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu este filmat în timp ce vizitează trupele de la granița cu Fâșia Gaza, potrivit Sky News.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE