Comisia pentru Situații Excepționale a aprobat aseară mai multe decizii privind criza din sectorul energetic. Printre acestea - faptul că Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică va putea ajusta prețurile reglementate de furnizare a energiei electrice în regim de urgență.

Mai exact, în perioada stării de urgență, în cazul existenței unor factori obiectivi (modificarea prețurilor de procurare a energiei electrice, fluctuația cursului de schimb al valutei naționale, adoptarea actelor normative ce au impact asupra costurilor de furnizare), care generează necesitatea majorării/micșorării venitului reglementat al furnizorilor serviciului universal și de ultimă opțiune cu mai mult cu 1%, ANRE va ajusta prețurile reglementate de furnizare a energiei electrice în regim de urgență. Dispoziția CSE a intrat deja în vigoare.

Ultima majorare a tarifului la energia electrică a fost aprobată la începutul lunii noiembrie. În prezent, consumatorii casnici din centrul și sudul țării, deserviți de Premier Energy, achită pentru energia electrică 4,77 lei/kWh, iar consumatorii din nordul țării, deserviți de societatea Furnizarea Energiei Electrice Nord – 4,81 lei/kWh.

Totodată, CSE a decis că societatea pe acțiuni „Energocom” va contracta un credit de tip revolving, în echivalentul a 25 de milioane de euro, pe un termen ce nu va depăși 12 luni.

Potrivit dispoziției semnate de prim-ministrul Natalia Gavrilița, președintele Comisiei, condiţiile contractului de împrumut, entitatea creditoare şi modalitatea de utilizare a mijloacelor financiare vor fi stabilite şi aprobate de către Consiliul SA „Energocom” și confirmate de către Agenția Proprietății Publice.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE