Gazprom anunță că nu va reduce livrările de gaze naturale destinate consumatorilor din Republica Moldova. Potrivit concernului rus, compania Moldovagaz a efectuat plata pentru livrările de gaze naturale în luna noiembrie.

„De la Gazprom au fost primite fonduri pentru gazele depozitate pe teritoriul Ucrainei, destinate consumatorilor din Moldova. În acest sens, s-a decis să nu se reducă aprovizionarea cu gaze prin stația de măsurare a gazului „Sudja”, pentru tranzitul către Moldova. Totodată, atragem atenția asupra încălcării regulate de către partea moldovenească a obligațiilor contractuale în materie de plată pentru livrările de gaze rusești. Gazprom își rezervă dreptul de a reduce sau de a opri complet furnizarea de gaze în cazul încălcării plății acestora”, se menționează într-un comunicat al Gazprom.

Totodată, șeful Moldovagaz, Vadim Ceban a precizat că întreprinderea a asigurat transferul datoriei specificate către  Gazprom, îndeplinindu-și astfel obligațiile de plată pentru plata în avans (pentru noi volume) către furnizorul de gaze naturale.

„Până la 21 noiembrie 2022, SA Moldovagaz a asigurat virarea către Gazprom a unui avans în valoare de 50% din costul gazelor naturale pentru luna noiembrie 2022 în valoare de 21,41 milioane USD, conform facturii depuse.

Luând în considerare modificările în structura consumului de gaze naturale pe malul drept al Nistrului, care au condus la o creștere a volumului livrărilor de gaze naturale de la 52,11 la 102,0 milioane m 41,9 mil. USD, dar și avansurile deja plătite pentru luna noiembrie în sumă de 21,41 milioane dolari SUA, valoarea restanțelor la plata avansului pentru noiembrie este de 20,49 milioane dolari SUA, sau circa 402,7 milioane lei.

Doresc să vă informez că SA Moldovagaz a asigurat transferul datoriei specificate către PJSC Gazprom, îndeplinindu-și astfel obligațiile de plată pentru plata în avans (pentru noi volume) către furnizorul de gaze naturale”, a scris Vadim Ceban pe Telegram

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE