Într-un raport adopat joi, 26 martie Parlamentul European propune dezvoltarea unei strategii comune între Uniunea Europeană și Statele Unite privind cele șase state din Estul Europei vizate de Politica europeană de vecinătate.

De fapt, paragraful de mai sus este un amendament la raportul final privind relațiile dintre Uniunea Europeană și Statele Unite, amendament care nu există inițial în raport, dar care a fost propus în ultimă clipă de europarlamentarul român Călin Cătălin Chiriță.

Deputatul român crede că Parlamentul European trebuie să insiste ca Uniunea Europeană și Statele Unite să dezvolte o strategie comună privind Moldova, Ucraina, Georgia, Armenia, Azerbaidjan și Belarus, pentru a ajunge la rezultate concrete și durabile în implementarea noului Parteneriat estic și în Sinergia Mării Negre. Potrivit raportului această strategie ar putea fi inclusă într-un nou Acord de Parteneriat Transatlantic.

Punctul de vedere al deputatului PDL, membru al grupului Popular din PE a avut și susținerea Grupului socialist. Europarlamentarul Adrian Severin a propus crearea unui organism transatlantic confederal între Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii, ca expresie a unei relaţii instituţionalizate, mai profunde şi mai bine structurate între aceşti doi parteneri strategici.

Alături de proiectul privind statele din vecinătatea de răsărit, Severin crede că prin consolidarea parteneriatului strategic transatlantic Uniunea Europeană și Statele Unite își vor putea creiona într-o altă lumină relația cu Rusia.

„Relaţiile Bruxellesului cu Washingtonul nu ar trebui privite ca o alianţă transatlantică dirijată împotriva Rusiei, ci ca un punct de pornire în stabilirea unei formule pentru o cooperare trilaterală în vederea menţinerii securităţii şi stabilităţii globale”, a argumentat Severin.

De menționat că pe lângă abordarea comună a relațiilor cu Rusia şi cu cele şase state est-europene raportul propune ca până în 2015 Uniunea Europeană să obţină o piaţă transatlantică unificată, să integreze gradual pieţele financiare şi să extindă programul de exceptare de la viză la toate statele membre ale Uniunii Europene.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE