Ambasadorii Uniunii Europene au căzut de acord, vineri, să consolideze sancţiunile împotriva Iranului, mai ales în privinţa comerţului, tranzacţiilor financiare cu băncile iraniene şi importului de gaze, potrivit unor diplomaţi citaţi de AFP.
Acest nou pachet de sancţiuni, care formează potrivit unui diplomat european "un ansamblu foarte robust", urmează să fie aprobat luni de către miniştrii de Externe.
UE "va decide mai ales să lovească pentru prima dată sectorul telecomunicaţiilor", în special întreprinderile din acest domeniu suspectate că susţin financiar regimul, a precizat un diplomat.
Toate tranzacţiile financiare între băncile europene şi băncile iraniene vor fi supuse unei interdicţii de principiu până la un anumit prag, "relativ mic", a adăugat el.
Totuşi, se va putea solicita o autorizaţie în anumite situaţii, mai ales pentru a plăti în cazul unor tranzacţii  omerciale autorizate, cum ar fi achiziţiile de hrană, echipament medical sau în scopuri umanitare.
Pe de altă parte, importurile de gaz iranian vor fi interzise, o măsură care afectează o cantitate nesemnificativă, dar care se adaugă, în schimb, la interdicţia de a importa petrol iranian, care este în vigoare începând din luna iulie.
Exportul de materii prime care pot servi programelor nuclear şi balistic iranian, precum grafitul sau aluminiul, va fi interzis către Iran.
Sunt prevăzute şi alte măsuri, printre care interzicerea înregistrării navelor iraniene şi îngheţarea activelor a 30 de noi societăţi, în special din domeniul bancar şi din sectorul petrolier.
 
 
 
 

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE