Uniunea Europeană a decis luni să-şi înăsprească sancţiunile financiare şi comerciale împotriva Iranului, vizând în special tranzacţiile financiare şi sectoarele telecomunicaţiilor şi energiei, pe fondul impasului în care au intrat negocierile cu privire la programul nuclear iranian, transmite AFP, citat de Agerpres.
Miniştrii de externe ai Uniunii Europene, reuniţi la Luxemburg, au dat undă verde acestor noi sancţiuni care se adaugă embargoului petrolier intrat în vigoare în luna iulie.
“Măsurile restrictive convenite astăzi sunt destinate să afecteze programul nuclear iranian şi veniturile regimului iranian utilizate pentru finanţarea programului şi nu vizează populaţia Iranului”, se arată într-un comunicat dat publicităţii la sfârşitul reuniunii miniştrilor de externe.
În primul rând, Uniunea Europeană a interzis, în principiu, orice tranzacţii financiare între băncile europene şi cele iraniene. Sunt exceptate însă transferurile de fonduri efectuate de persoanele particulare, plăţile umanitare sau cele legate de achiziţiile de alimente şi echipamente medicale.
De asemenea, importurile de gaze naturale iraniene au fost şi ele interzise, o măsură care nu vizează un volum important , dar se adaugă unei interdicţii privind importurile de petrol iranian, care este în vigoare încă din luna iulie. În plus , sunt interzise exporturile de materiale care ar putea servi la programul nuclear şi cel balistic iranian, precum cele de grafit sau aluminiu.
Alte măsuri vizează interdicţia înregistrării navelor iraniene sau furnizarea de noi tancuri petroliere Iranului precum şi îngheţarea activelor din Europa ale unui număr de 34 de companii iraniene, în principal din domeniul bancar şi petrolier, care asigură o finanţare substanţială regimului de la Teheran.
La 1 iulie anul curent a intrat în vigoare embargoul petrolier impus Iranului de Uniunea Europeană, ca urmare a lipsei oricărui progres privind programul nuclear iranian. În 2011, Teheranul a exportat aproximativ 450.000 de barili de petrol pe zi (18% din exporturile sale) spre Uniunea Europeană.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE