Ucraina intenţionează să împrumute patru miliarde de dolari de la băncile europene pentru a-şi umple depozitele subterane de gaz, a anunţat la 16 iunie, premierul Iulia Timoşenko. Declaraţia a fost făcută la finalul unei reuniuni cu oficiali europeni, desfășurată la Luxemburg, la sfârșitul săptămânii trecute.
Prim-ministrul ucrainean referindu-se la dificultăţile de plată a gazului rusesc, a subliniat că luând în considerare situația sistemului bancar din țară, nu se poate de reacționat foarte rapid la acest gen de cereri. "Discutăm un împrumut la băncile europene", a explicat Timoşenko, menționând că această posibilitate este susţinută şi de Rusia.
Oficialul ucrainean a confirmat că a discutat despre acordarea creditului cu Preşedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso. Este vorba despre "patru miliarde de dolari", a conchis Iulia Timoşenko.
Amintim că la sfârşitul lunii mai, premierul rus Vladimir Putin a solicitat Uniunii Europene (UE) să acorde asistență financiară Ucrainei pentru a-și achita datoriile pentru gazul rusesc, ameninţând cu o nouă criză a gazului, după cea din ianuarie. În aceste condiţii, Jose Manuel Barroso a inclus în agenda summit-ului european din perioada 11-12 iunie modul în care UE poate să ajute Kievul. Astfel, Comisia Europeană a trimis săptămâna trecută, la Moscova şi Kiev, o misiunea care va evalua mai precis dificultăţile de finanţare ale Ucrainei.
Premierul Iulia Timoşenko şi preşedintele ucrainean Viktor Iuşcenko, foşti aliaţi de coaliție se află în conflict privind modul de finanţare a companiei energetice de stat Naftogaz. Șeful de stat acuză guvernul Timoşenko de implementarea unor politici care vor duce la falimentul Naftogaz, printre care apelarea la credite pentru a plăti importurile de gaz rusesc. Acesta a precizat că Naftogaz are de achitat până în prezent 74 de miliarde de grivne (9,7 miliarde de dolari), faţă de 56 de miliarde la începutul anului.
La rândul său, Timoşenko susţine că depune toate eforturile posibile pentru ca Naftogaz să devină o companie viabilă şi a promis că va plăti cu promptitudine gazul cumpărat, pentru a nu se ajunge la o repetare a situaţiei din iarnă, când livrările de gaz rusesc către Europa au fost sistate pentru mai mult de două săptămâni.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE