Atacurile chimice revin în actualitate. Federaţia Rusă plănuieşte provocări prin utilizarea de arme chimice în Ucraina pentru ca apoi să dea vina pe trupele ucrainene, susţin autorităţile de la Kiev, subliniind că Moscova a trimis deja o notă Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) despre pregătirea unei provocări cu arme chimice de către armata ucraineană, a relatat miercuri agenţia de presă ucraineană Unian, citând o declaraţie făcută de către reprezentantul permanent al Rusiei la OIAC, Aleksandr Şulghin.

Într-o intervenţie la televiziunea de stat rusă, Şulghin a afirmat că în pericol s-ar putea afla Nikolaev, Harkov şi întreaga regiune Doneţk.

"Am trimis deja o notă corespunzătoare secretariatului tehnic (al OIAC) în care am comunicat despre planificarea unor provocări în localitatea Nikolaevka (regiunea Doneţk)", a declarat diplomatul rus, adăugând că "naţionaliştii ucraineni pregătesc provocări şi în alte locuri, cum ar fi (oraşele) Nikolaev şi Herson".

Potrivit lui Şulghin, misiunea rusă a trimis peste 20 de note în acest sens către OIAC, a precizat portalul rusesc Rbc.ru.

Cu o zi înainte, Ministerul rus al Apărării susţinuse că militarii ucraineni pregătesc o provocare cu utilizarea de substanţe otrăvitoare în aşezarea Nikolaevka din autoproclamata Republică Populară Doneţk. "Containere cu clor lichid au fost transportate la staţia de filtrare şi pompare a apei de la centrala termoelectrică Slaviansk", declara ministerul, citat de media de stat ruse.

Mai mult, Moscova mai declara că ucrainenii şi-ar fi instalat dispozitive de artilerie şi MLRS pe teritoriul întreprinderii Ukrhimtransammiak din oraşul Nikolaev (sud) şi că ar fi desfăşurat unităţi de apărare şi arme grele la întreprinderea Harkov Khimprom din Harkov (nord-est), potrivit Rbc.ru.

Dar cum Rusia acţionează după un tipar cunoscut deja de a atribui altuia ceea ce ea intenţionează să facă, Ucraina şi-a exprimat miercuri îngrijorarea cu privire la posibile astfel de atacuri cu arme chimice împotriva cetăţenilor săi, scrie Agerpres.

Potrivit Unian, la 11 aprilie, combatanţi ai batalionului Azov, care se aflau la un loc cu civili şi alţi militari ucraineni în catacombele de la combinatul siderurgic Azovstal, au declarat că forţele ruse au utilizat într-unul din atacurile asupra oţelăriei o substanţă otrăvitoare de origine necunoscută, care a fost aruncată dintr-o dronă. Ei mai susţineau că mulţi dintre cei afectaţi au acuzat insuficienţă respiratorie şi sindrom vestibulo-atactic.

Tot miercuri, agenţia de presă Ukrinform a comunicat că armata rusă lansează bombe cu fosfor pe câmpurile de grâu în zona liniei de contact dintre cele două tabere beligerante în regiunea Zaporojie.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE