Ucraina depinde în mare masură de gazul rusesc și de peste un an încearcă să renegocieze contractul pe 10 ani, semnat în 2009, care a adus acum Kievul în situația de a plăti 416 dolari pe mia de metri cubi. Țelul Kievului este să ajungă la un preț de numai 250 de dolari, adică să primească o reducere de 40 la sută, notează Europa Libera.  
În acest moment, cheltuielile pe gaze reprezintă o parte mare din cheltuielile bugetare ale Kievului iar guvernul ucrainean are mare nevoie de o reducere a acestei poveri pentru a evita o serie de măsuri nepopulare de austeritate. Mai ales că în octombrie sunt programate alegerile parlamentare .
Pâna acum, disputele aproape anuale dintre Ucraina și Rusia privind prețul gazelor rusești au dus la o blocare temporară a livrărilor. Așa a fost în 2006 și în 2009. Numai că ambele părți au avut numai de pierdut din aceste „razboaie ale gazelor”: Rusia și-a pierdut renumele de liferant serios pentru piețele europene iar Ucraina și-a periclitat apropierea de Uniunea Europeană.  De data aceasta, premierul Mikola Azarov a dat asigurări că negocierile privind reducerea volumului de gaze importat de Ucraina și a prețului nu vor degenera într-o nouă blocadă. Pâna la negocierea unor noi condiții, a precizat Azarov, Ucraina va continua să importe gaze în baza contractului din 2009.
Asul Ucrainei în negocierile cu Gazprom a fost mereu rețeaua  sa extinsă de gazoducte, prin care Rusia aprovizionează clienții europeni. Numai că această rețea este învechită și ineficientă. Iar de când a fost inaugurat Nord Stream-ul, gazoductul prin Marea Baltica care leagă direct Rusia de Germania, gazoductele ucrainene și-au pierdut ceva din relevanță. Rolul lor este acum amenințat și de proiectul South Stream, care ar permite Rusiei să-și aprovizioneze și clienții est europeni , direct, evitând Ucraina.
Cu toate acestea, Moscova insistă că vrea o parte din sistemul ucrainean de gazoducte în schimbul negocierii unui acord mai favorabil. De ani de zile, guvernul ucrainean refuză, afirmând că este o problemă de suveranitate națională.
Ministrul ucrainean al energiei Iuri Boiko a declarat încă din 13 ianuarie că problema gazoductelor nu este pe agenda negocierilor pentru că Kievul a refuzat de la bun început să discute această opțiune.
Ucraina trebuie să respecte și regulile acordului prin care a intrat, ca și R.Moldova, în Comunitatea energetică europeană și care nu permit vânzarea sistemului de gazoducte. Ar exista posibilitatea creerii unui concern internațional, cu participarea unor firme europene, care să cumpere gazoductele. Alternativa primită cu raceala de Moscova.
Un diplomat european declară recent agenției Reuters, că cele doua părți sunt aproape condamnate să ajungă la un compromis dar nu este evident ce poate și vrea să ofere Ucraina. Pe de altă parte, analistul independent ucrainean Valentin Zemlianski  crede că nu se va ajunge la un rezultat înainte de alegerile prezidențiale din Rusia, programate pentru începutul lunii martie.
Potrivit Europei Libere, este de așteptat că miercuri, la Moscova, să se discute în primul rând despre dorința Ucrainei de a-și reduce aproape la jumatate importurile de gaze rusești, de la 40 la 27 de miliarde de metrii cubi, deși a semnat un contract cu Gazprom pentru 40 de miliarde de metrii cubi.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE