Despre aceasta au raportat observatorii Promo-LEX, astăzi 19 iunie, în cadrul unei conferințe de presă, la prezentarea desfăşurării scrutinului electoral.
De asemenea, observatorii au constatat mai multe cazuri de agitaţie electorală în preajma secţiilor de votare din s. Leuşeni r. Teleneşti, r-ul Nisporeni, s. Rădoaia, r. Sîngerei.
Potrivit Promo-LEX, au fost înregistrate cazuri de transportare organizată a alegătorilor la Comrat , Dezghingea, Drepcăuți, iar microbuzele care transportau alegătorii aveau însemnele unor concurenți electorali.
În listele electorale au fost înregistrate mai multe tipuri de nereguli: pentru unii cetățeni s-a semnat deja deși aceștia nu și-au exercitat dreptul de vot (Rîşcani, Buiucani), alții au depistat persoane necunoscute înregistrate la domiciliul lor în liste (Rîşcani). De asemenea, a fost înregistrat un caz de includere în listele electorale a unei persoane decedate (Rîşcani).
Mai mult, a fost înregistrat cel puţin un caz în care s-au depistat greşeli în buletinele de vot. Astfel în r-nul Ungheni, satul Condrăteşti au fost făcute erori în buletine de vot, fiind tipărit greșit numele concurentului electoral.
Un caz de tentativă de votare multiplă a fost înregistrat în s.Vatra, Chişinău.
În r-nul Glodeni, satul Camenca, buletinele de vot sunt păstrate în safeul amplasat într-un birou vecin biroului unde este amplasată secţia de votare.
De asemenea, a fost înregistrat un caz în care la secția de din Râșcani, în loc de ștampila “Alegeri 19 iunie 2011, Turul II” au fost recepţionate inițial ştampile vechi din primul tur de scrutin.
Nu a lipsit nici comercializarea băuturilor alcoolice în preajma secțiilor de votare și perturbarea ordinii publice în cel puţin 10 cazuri. În sec. Botanica mai multe persoane care consumau băuturi alcoolice au făcut scandal în preajma și în incinta secției de votare intimidând inclusiv membrii BESV și observatorii.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE