Putin și Trump au avut o convorbire telefonică de aproape 2 ore. A fost cea mai lungă discuție din istoria convorbirilor telefonice SUA - Rusia. Casa Albă a emis o declarație după conversația celor doi președinți Trump-Putin

Președinții Statelor Unite și Rusiei au convenit că negocierile privind pacea în Ucraina ar trebui să înceapă imediat în Orientul Mijlociu.

Președintele rus Vladimir Putin și liderul american Donald Trump au convenit că mișcarea către pace va începe cu o încetare a focului pentru energie și infrastructură. Secretarul de presă al Casei Albe Caroline Levitt a scris despre acest lucru pe pagina sa de pe rețeaua de socializare X.

În urma discuțiilor, drumul către pace va începe și cu negocieri tehnice privind punerea în aplicare a unei înțelegeri privind încetarea focului naval în Marea Neagră, a unei încetări a focului completă și a păcii permanente. Astfel de negocieri vor începe imediat în Orientul Mijlociu.

"Liderii au vorbit în general despre Orientul Mijlociu ca regiune de potențială cooperare pentru prevenirea viitoarelor conflicte. Ei au discutat, de asemenea, despre necesitatea de a opri răspândirea armelor strategice și vor lucra cu alte țări pentru a asigura utilizarea lor cât mai largă posibilă. Cei doi lideri împărtășesc opinia că Iranul nu ar trebui să fie niciodată în măsură să distrugă Israelul", se arată în declarație.

Declarația a mai adăugat că războiul din Ucraina nu ar fi trebuit niciodată să înceapă și ar fi trebuit să se încheie cu mult timp în urmă.

"Astăzi, președintele Trump și președintele Putin au vorbit despre necesitatea păcii și a încetării focului în Ucraina. Ambii lideri au convenit că acest conflict trebuie să se încheie cu o pace de durată. Ei au subliniat, de asemenea, necesitatea îmbunătățirii relațiilor bilaterale dintre Statele Unite și Rusia. Sângele și comoara pe care Ucraina și Rusia le cheltuiesc pentru acest război ar fi mai bine cheltuite pentru nevoile poporului lor", a spus Casa Albă într-un comunicat.

În același timp, președinții țărilor au convenit că viitorul este foarte promițător, cu îmbunătățirea relațiilor dintre Statele Unite și Rusia. În special, acestea includ acordurile economice și stabilitatea geopolitică după atingerea păcii, se subliniază declarația.

Ulterior și președintele Trump a scris că „discuția mea telefonică de astăzi cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, a fost foarte bună și productivă. Am convenit asupra unei încetări imediate a focului în sectoarele energetic și de infrastructură, cu înțelegerea că vom lucra rapid pentru o încetare completă a focului și, în cele din urmă, pentru încheierea acestui război îngrozitor dintre Rusia și Ucraina. Am discutat multe elemente ale unui acord de pace. Acest proces este deja inițiat și funcționează, iar noi, sper, în numele umanității, îl vom duce până la capăt”, a scris liderul american

Totodată în comunicatul Kremlinului se menționează că liderii au continuat un schimb de opinii detaliat şi sincer cu privire la situaţia legată de Ucraina. Vladimir Putin şi-a exprimat recunoştinţa faţă de Donald Trump pentru efortul său de a promova obiectivul nobil de a pune capăt ostilităţilor şi pierderilor umane.

Reafirmându-şi angajamentul fundamental faţă de o soluţionare paşnică a conflictului, preşedintele rus a declarat că este gata să colaboreze cu partenerii săi americani în vederea unei examinări aprofundate a posibilelor modalităţi de soluţionare pașnică, care ar trebui să fie cuprinzătoare, durabilă şi pe termen lung. Şi, desigur, să ţină cont de necesitatea necondiţionată de a elimina cauzele profunde ale crizei şi de interesele legitime de securitate ale Rusiei.

S-a subliniat că principala condiţie pentru a preveni escaladarea conflictului şi pentru a acţiona în vederea soluţionării acestuia prin mijloace politice şi diplomatice ar trebui să fie încetarea completă a asistenţei militare străine şi a furnizării de informaţii către Kiev.

În timpul conversaţiei, Donald Trump a înaintat o propunere privind refuzul reciproc al părţilor din conflict de a lovi instalaţiile infrastructurii energetice timp de 30 de zile. Vladimir Putin a reacţionat pozitiv la această iniţiativă şi a dat imediat armatei ruse o comandă corespunzătoare.

De asemenea, preşedintele rus a reacţionat constructiv la ideea lui Donald Trump de a pune în aplicare o iniţiativă bine cunoscută privind siguranţa navigaţiei în Marea Neagră. S-a convenit începerea negocierilor pentru elaborarea ulterioară a detaliilor specifice ale unui astfel de acord.

Vladimir Putin a declarat că la 19 martie părţile rusă şi ucraineană vor face schimb de prizonieri – 175 la 175 de persoane. În plus, 23 de militari ucraineni grav răniţi care se află sub tratament în instituţii medicale ruseşti vor fi predaţi ca gest de bunăvoinţă.

Liderii şi-au reafirmat intenţia de a continua eforturile pentru a ajunge la o soluţionare bilaterală a problemei ucrainene, inclusiv luând în considerare propunerile preşedintelui SUA menţionate mai sus. Grupuri de experţi ruşi şi americani sunt în curs de constituire în acest scop.

A fost exprimat un interes reciproc pentru normalizarea relaţiilor bilaterale în lumina responsabilităţii speciale a Rusiei şi a Statelor Unite pentru asigurarea securităţii şi stabilităţii în lume. În acest context, a fost luată în considerare o gamă largă de domenii în care ţările noastre ar putea stabili o cooperare. Au fost discutate o serie de idei, care merg în direcţia dezvoltării în viitor a unei cooperări reciproc avantajoase în sectorul economiei şi energiei.

Donald Trump a susţinut ideea lui Vladimir Putin de a organizameciuri de hochei în Statele Unite şi Rusia între jucători ruşi şi americani care joacă în NHL şi KHL.

Preşedinţii au convenit să rămână în contact cu privire la toate chestiunile abordate”.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE