„Lumea are nevoie de un nou curs global în domeniul drepturilor omului – nu doar de promisiuni în scris, ci de asumarea unui angajament şi acţiuni concrete din partea guvernelor, în scopul prevenirii „explodării” bombei drepturilor omului. Liderii mondiali trebuie să investească în domeniul drepturilor omului la fel de consecvent ca şi în economie”, a declarat vineri, 29 mai, Irene Khan, Secretarul General Amnesty International (AIM), transmite Politik.
Lumea este situată pe o bombă cu efect întârziat a problemelor de ordin social, politic şi economic, alimentată de criza drepturilor omului la care asistăm, a adăugat Irene Khan, lansând Raportul Anual ”Starea drepturilor omului în lume”.
Accentul care este pus doar pe criza economică duce la apariţia crizei drepturilor omului. Reducerea activităţii economice a dus la agravarea abuzurilor, precum și atenţia acordată acestora şi a creat noi probleme.
„Miliarde de oameni în întreaga lume suferă din cauza insecurităţii, injustiţiei şi umilinţelor. Criza respectivă se referă la lipsa produselor alimentare, a posturilor de muncă, a resurselor de apă potabilă nepoluată, a pământului şi a adăpostului, de asemenea, se referă la privarea de drepturi şi acţiunile de discriminare, la sporirea nivelului inegalităţii, xenofobiei şi rasismului, violenţei şi represiunilor în întreaga lume”, a menționat Irene Khan.
Apogeul încălcării drepturilor omului la libera întrunire în R. Moldova a avut loc după alegerile din aprilie. ”Evenimentele au arătat problemele despre care apărătorii drepturilor omului vorbesc de mai mulţi ani. Am văzut ce se poate întâmpla cu oamenii care îşi exprimă nemulţumirile în public”, a spus Goloşceapov directorul executiv al AIM. Acesta a cerut conducerii R. Moldova să recunoască public încălcările admise şi tragerea la răspundere a celor vinovaţi, fără să implementeze legi noi, dar să le respecte pe cele existente.
În Raportul Anual Amnesty International 2009 este reflectată situaţia în domeniul drepturilor omului în perioada ianuarie – decembrie 2008 în 157 de ţări ale lumii.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE