Transparency International – Moldova (TI-Moldova) își expimă profunda îngrijorare de situația creată în Republica Moldova. În context organizația consideră că Președintele țării, Președintele Parlamentului și Prim-Ministrul Republicii Moldova trebuie să constate incapacitatea organelor abilitate de a-și exercita atribuțiile și să inițieze procedura de demitere a conducatorilor instituțiilor abilitate de combaterea corupției și asigurarea stabilității sistemului bancar, comunică Politik.md.
Potrivit Transparency International Moldova șefii de la CNA, Procuratura Generală și Banca Națională a Moldovei ar trebui demiși, urând a fi asigurat interimatul necesar pentru activitatea acestor instituții.
Printr-un comunicat lansat de organizație mai este solicitată și verificarea prealabilă a titularilor la funcțiile publice potrivit prevederilor cadrului legal, adoptarea amendamentelor la Constituție privind procedura de alegere a Președintelui statului, adoptarea în lectura finală a proiectului Legii cu privire la Procuratură și inițierea procedurii de desemnare a candidaților la funcția de Procuror General, în conformitate cu noua lege, dar și adoptarea pachetului de legi privind reformarea Comisiei Naționale de Integritate, care o va transforma dintr-o instituție politizată în una profesională.
La fel, printre revendicările reprezentanților societății civile la adresa autorităților se numără și informarea publicului larg despre planul de redresare a situației din sistemul bancar.
”Transparency International – Moldova apelează la bunul simț al guvernanților și protestatarilor pentru a conștientiza pericolele situației create, a preveni escaladarea conflictului și devierea țării de la parcursul european”, se mai menționează în comunicat.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE