Germania cere Rusiei să îşi retragă trupele sale din Transnistria şi atunci Berlinul va susţine iniţiativa preşedintelui Dmitri Medvedev privind crearea unui nou sistem de securitate europeană, scrie în ediţia de marţi, 22 iunie, publicaţia "Nezavisimaia Gazeta" (NG), cu referire la surse confidenţiale. Autorităţile de la Moscova încă nu au reacţionat la acest „şantaj”.
Potrivit publicaţiei ruse, doar în cazul retragerii trupelor ruse din regiunea transnistreană, Europa se declară disponibilă de a discuta cu Moscova crearea unei noi arhitecturi de securitate pe continentul european în cadrul Comisiei Rusia-UE pentru afaceri de politică externă şi securitate la nivelul miniştrilor de externe. NG reaminteşte că ideea instituirii acestei structuri a fost lansată cu ocazia unei întâlniri între liderul de la Kremlin Dmitri Medvedev şi cancelarul Angela Merkel la Meseberg la 5 iunie curent. Cei doi lideri se pronunţase şi pentru ideea că această comisie s-ar putea ocupa şi de problema transnistreană.
Cotidianul moscovit citează unii experţi europeni care comentează acordul Medvedev-Merkel şi implicaţiile asupra Transnistriei.
În opinia cunoscutului politolog german, directorul Programului Rusia-Eurasia din cadrul Consiliului german pe probleme de politică externă, Alexander Rahr, citat de NG, prin acordul Medvedev-Merkel, Berlinul a răspuns practic Moscovei pentru întreaga Europă. "Haideţi să soluţionăm problema cu retragerea trupelor ruse din Transnistria, din cauza căreia nu funcţionează Tratatul privind limitarea forţelor convenţionale în Europa şi nu există încredere în regiunea Mării Negre, iar apoi ne vom înţelege asupra arhitecturii comune de securitate”, a declarat Rahr.
La rândul său, expert Alina Inayeh, directoarea Fondului German Marshall din Bucureşti susţine că pentru europeni şi în special pentru germani, iniţiativa privind crearea unui astfel de organism este oportună din două motive. „Primul ar fi un obiectiv-cheie şi anume reglementarea conflictului transnistrean cu implicarea Rusiei într-o colaborare constructivă, iar al doilea ar consta în exercitarea de presiuni asupra conducerii din Transnistria cu scopul de a o forţa către un compromis'”, a adăugat Inayeh.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE