flu.roÎn această perioadă, sunt așteptați 210 milioane de chinezi să călătorească, în ajunul Anului Nou Chinezesc, anul tigrului alb de metal care începe pe 14 februarie.
Anul Nou Chinezesc e o sărbătoare în familie, importantă pentru chinezii din toată lumea. Timp de 15 zile, chinezii petrec împreună cu cei dragi.
Conform tradiției, Anul Nou Chinezesc, începe cu o săptămână înainte şi, în fiecare zi, se comemorează câte ceva. Chinezii consideră mâncarea cel mai important lucru. Asta din antichitate, pentru că şi atunci, China avea mulţi locuitori. Omul crede că mâncarea este mai mare decât cerul. Aşa că începe sărbătoarea cu Zeul sobei, considerat zeul casei. În acea zi, chinezii fac un fel de mâncare cu făină din orez lipicios. Se pune şi zahăr, şi umplutură din dulceaţă. În acea zi el va pleca la Împăratul Cerului, ca să raporteze dacă oamenii au făcut de-a lungul anului lucruri bune sau rele. Această mâncare lipicioasă este făcută pentru a lipi buzele Zeului pentru ca acesta să nu spună lucruri rele când se va întâlni cu Împăratul Cerului. Este singura zi dedicată unei zeităţi. A doua zi se scriu versuri împerecheate, care se lipesc pe uşi. De fapt, sunt nişte urări de anul nou. Aceasta este ziua scrierii caligrafice, cu pensula. Apoi se face curăţenia în casă şi se fierbe carne pentru a o afuma. Se face aluatul pentru colţunaşi şi se strânge toată familia acasă. Revelionul se cheamă noaptea de veghe şi se sărbătoreşte în familie. În această lună se aprind artificii. La început, în vremurile de demult nu se aprindea praf de puşcă pentru că oamenii nu ştiau de el, ci ardeau bambusul, pentru că pocnea. Această tradiţie este pentru alungarea spiritelor rele. Apoi oamenii au folosit praful de puşcă, artificiile, petardele.
Calendarul chinezesc constituie cea mai veche înregistrare cronologica din istorie, datând din 2637 î.Hr., când împăratul Huang Ti a introdus primul ciclu din zodiacul chinezesc. Ca și calendarul occidental, calendarul chinezesc este un calendar anual, al cărui început se bazează pe ciclurile Lunii. Prin urmare, începutul fiecărui an chinezesc poate avea loc într-un interval mai larg, între sfârșitul lui ianuarie și jumătatea lui februarie. Un ciclu complet durează 60 ani și este compus din 5 cicluri de câte 12 ani.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE