Detalii noi în dosarul protestelor violente post-electorale din aprilie 2009 de la Chişinău. Fostul şef al Serviciului de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova, Artur Reşetnikov, a declarat după ce a fost audiat de procurori că în timpul protestelor urma să fie asasinat şeful statului, liderul comunist Vladimir Voronin. Reşetnikov se numără prin cei care susţin că România a fost implicată în acţiunile de protest.
Fostul şef al Securităţii a evitat să spună de către cine urma să fie asasinat Voronin şi de ce face aceste dezvăluiri abia acum. Ca şi Vladimir Voronin, el a acuzat România că ar fi fost implicată în protestele violente din aprilie.
Ulterior, procurorul general din perioada guvernării comuniste, Valeriu Gurbulea, a exclus această ipoteză, dar liderii comunişti şi-au menţinut acuzaţia împotriva statului vecin.
Ipoteza că România ar fi fost implicată în vandalizarea clădirilor Preşedinţiei şi Parlamentului de la Chişinău a apărut după ce un tânăr protestatar a arborat, pe 7 aprilie, tricolorul românesc pe clădirea Preşedinţiei Republicii Moldova. E important să se ştie, însă, că acel tânăr a făcut parte din grupul de protestatari care a negociat în acea zi cu ex-deputatul comunist, Vladimir Ţurcan, arborarea drapelului UE pe clădirea Parlamentului.  
În primul rând este bine să se ştie că Artur Reşetnikov a servit Partidul Comuniştilor încă din studenţie. În 2001 el era reprezentantul PCRM la Comisia Electorală Centrală.
Presa de la Chişinău a scris că Reşetnikov ar fi nepotul soţiei liderului comunist Vladimir Voronin. El a preluat funcţia de director al Serviciului de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova la 1 noiembrie 2007, fiind confirmat în această funcţie de către Parlament, prin votul deputaţilor comunişti şi creştin-democraţi.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE