Deşi tradiţia de a oferi cadouri copiilor în luna decembrie este cam aceeaşi în toata lumea, în unele ţări diferă „personajul” care aduce cadouri iar versiunea americana a lui Moş Crăciun câştiga teren.
Cu toate astea, exista multe ţări care se bucura încă de personaje de Crăciun specifice, de la gnomi la vrăjitoare, aşadar iată un top al celor mai notabile legende privind astfel de caractere.
10. Omuleţii Yule
In Islanda, omuleţii Yule fac partea din tradiţia sărbătorilor de iarna si sunt reprezentaţi de 13 creaturi pe seama cărora s-au spus numeroase povesti în diferite ipostaze, ba „Moşi” darnici, ba fiinţe enervante şi meschine. Uneori au fost depictaţi şi ca fiinţe însetate de sânge care răpesc si mănâncă copii în creierii nopţii.
Se spune ca cei 13 omuleţi au o inclinaţie câtre feste, pe care le aplica in mod regulat oamenilor, insa în zilele dinaintea Crăciunului oferă cadouri copiilor cuminţi, însoţiţi fiind de pisica Yuletide. Copii rai primesc insa cartofi in încălţăminte.
9. Tomte
Legenda lui Tomte este răspândita in tarile scandinavice precum Norvegia, Finlanda si Suedia, si reprezenta un personaj cu aspect de gnom care avea grija de fermele oamenilor. In timp a fost integrat in tradiţia sărbătorilor de iarna si i s-a asociat un rol asemănător cu cel al lui Moş Crăciun.
Tomte, cunoscut si ca Jultomte sau Julnisse, se diferenţiază de Moş Crăciun prin faptul ca este prezentat ca fiind slab, conduce o sanie care nu zboară iar in anumite regiuni iar copiilor li se spune ca acest personaj trăieşte in pădure, in apropierea casei lor.
8. Christkind
Personajul este cunoscut in anumite regiuni din Germania, Austria, Italia si Brazilia si este infăţişat, după cum sugerează si numele, ca fiind bebeluşul Isus. Influenta lui Christkind ca fiind unicul simbol al Crăciunului a fost in timp îndepărtata de popularitatea lui Moş Crăciun.
7. Belsnickel
In anumite regiuni ale Europei, Belsnickel este un personaj care îl acompaniază pe Moş Crăciun, fiind folosit de acesta pentru a speria copii si a-i determina sa nu se mai ţină de năzdrăvănii.
Deşi in general este personajul negativ, in anumite regiuni este cunoscut pentru darurile oferite, in general dulciuri si cadouri mici pe care le vor primi doar copiii cuminţi.
6. Pere Noel si Pere Fouettard
Papa Noel este unul dintre cele mai populare versiuni ale Sfântului Nicolae iar Pere Noel din Franţa este probabil cea mai cunoscuta.
Spre deosebire de Moş Crăciun, Pere Noel merge calare pe un măgar pe nume Gui.
Pentru aceasta sărbătoare, francezii mai au un personaj - Pere Fouettard, care se vrea a fi opusul lui Pere Noel iar copiii se tem de el.
5. La Befana
Italienii au parte de cadourile Befanei, un personaj cu aspectul unei vrăjitoare. Deşi poveştile ce o au in centrul atenţiei diferă, cea mai cunoscuta este aceea ca Befana era o femeie blânda care le-a oferit mâncare si adăpost celor trei magi de la răsărit când aceştia se îndreptau spre locaţia bebeluşului Isus.
Befana este infaţişata ca o vrăjitoare bătrâna si noduroasa calare pe o matura care are un stil asemănător cu Moş Crăciun de a lăsa cadouri, intrând in casele copiilor cuminţi prin horn.
4. Krampus
In tari precum Austria, Germania si Ungaria, Moş Crăciun nu diferă cu mult de versiunea americana, insa este acompaniat de Krampus, versiunea opusa acestuia, menit sa ii sperie pe copii care nu au fost cuminţi.
3. Ded Moroz si Crăiasa Zapezii
In tari precum Rusia, Serbia, Bosnia, Ucraina, Macedonia si Polonia, cel care face cadouri de Crăciun este Ded Moroz, care poarta un costum asemănător cu cel al lui Moş Crăciun.
Povestea spune ca Ded Moroz a fost cândva un vrăjitor malefic care răpea copiii si cerea cadouri drept răscumpărare, insa acum încearcă să-şi îndrepte greşelile prin darurile oferite. Este însostit de nepoata sa Snegurochka, "Crăiasa Zapezii", iar cadourile sale se pot găsi sub brad.
2. Sinterklaas si Black Peter
Sinterklaas este versiunea olandeza a lui Moş Crăciun, insa spre deosebire de acesta vine in fiecare an in Olanda la sfârşitul lunii noiembrie si oferă cadouri copiilor pe data de 5 decembrie.
Este asistat de Black Peter, un băieţel care îl ajuta să împartă cadourile, aşa cum elfii îl ajuta pe Moş Crăciun.
1. Părintele Crăciun

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE