Sergiu Tofilat, membru al Consiliului de Observatori al Moldovagaz, a lansat acuzații grave la adresa ANRE, și a deputatul PAS Radu Marian. Este vorba de promovarea unei inițiative legislative legat de instituirea unei administrații externe la Moldovagaz pentru deblocarea activității companiei. Tofilat îi acuză pe deputatul Radu Marian și ANRE că ar face jocul rușilor și că de fapt cu sprijinul Gazprom și al propagandiștilor pro-ruși, apără cu îndârjire conducerea de la Moldovagaz. Acesta susține că acest comportament reprezintă o „trădare de patrie”, având în vedere contextul geopolitic tensionat și dependența energetică a Republicii Moldova de Rusia.
Tofilat a declarat că lista de „avocați” ai Moldovagaz nu este completă și că este esențial ca țara să își cunoască „eroii”, făcând apel la transparență și responsabilitate în gestionarea resurselor energetice naționale. El a subliniat că susținerea instituțiilor și a celor care administrează gazele naturale din Republica Moldova, într-un context în care securitatea energetică este un subiect de mare importanță, ridică întrebări legate de interesele naționale și de viitorul țării.
Reacția deputatului PAS, Radu Marian a venit imediat Acesta a scris că declarațiile lui Tofilat sunt aberante și chiar isterice
„Îl cunoșteam de mult timp pe Sergiu Tofilat ca pe o persoană rațională, care venea cu poziții bine argumentate în domeniul energetic. Totuși, ultimele sale declarații sunt aberante și chiar isterice.
Sergiu Tofilat a propus o inițiativă legislativă prin care se dorește instituirea, de către ANRE, a unei administrări speciale la Moldovagaz. I-am explicat încă din vară, foarte clar, că un astfel de proiect trebuie să fie inițiat de Ministerul Energiei, prin guvern, pentru a trece toate etapele de consultare publică. Domnul Tofilat colaborează bine cu ministrul și cunoaște acest lucru. Și nu, nu durează 6 luni ca o inițiativă de la guvern să fie aprobată (așa cum declară în mod fals Tofilat). Dacă este urgentă și necesară, o inițiativă poate fi aprobată în guvern și în 2 săptămâni.
O altă informație falsă promovată de Tofilat este că, din cauza faptului că administrația este una interimară, Moldovagaz nu poate face achiziții de gaz. Tofilat știe foarte bine că în noiembrie, Moldovagaz, sub conducere interimară, a achiziționat pe 14 noiembrie gaze naturale în valoare de 17.04 milioane de euro. Deci care e urgența? Dacă acest proiect de lege nu rezolvă pe termen scurt absolut nicio problemă.
Am observat și declarația ANRE cu privire la acest proiect (primul comentariu), care susține că o astfel de lege ar fi fără precedent în Europa și că nu există o legislație similară în nicio altă țară europeană. Eu încă nu știu dacă această lege este una bună sau nu. Totuși, fiind o lege fără precedent în Europa, procesul de aprobare trebuie să fie mai transparent ca să înțelegem mai bine riscurile și oportunitățile.
Prin urmare, atacurile isterice ale lui Sergiu Tofilat asupra mea nu au nicio logică rațională. Pot doar să presupun că, folosindu-se de funcția sa de reprezentant al statului la Moldovagaz (pentru care este remunerat cu peste 150.000 de lei pe lună), încearcă să-și facă PR politic înaintea alegerilor parlamentare. Domnul Tofilat, vicepreședinte al unui alt partid politic, pare să creadă că lansarea unor acuzații împotriva unui reprezentant al guvernării îi va aduce simpatie electorală în perspectiva ambițiilor sale politice din vară.
Apropo domnul Tofilat este unul din cei care a insistat să nu se achiziționeze gaze naturale în timpul verii când prețurile erau mult mai rezonabile, și am impresia că încearcă să-și salveze pielea și să inventeze vinovați.
Este absolut inacceptabil ca o persoană care ar trebui să reprezinte interesele statului în relația cu Gazprom să slăbească poziția Republicii Moldova prin astfel de acuzații nefondate, mai ales dacă o face din motive electorale.
Cetățenii își doresc ca resursele energetice să fie accesibile ca preț și să provină din surse sigure. Ei nu sunt interesați de telenovele și intrigi politice. În aceste momente extrem de sensibile pentru sectorul energetic, este esențial ca reprezentanții statului să colaboreze și să prezinte o poziție unitară”, a scris Radu Marian.
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a emis, sâmbăta trecută, o opinie critică asupra proiectului de lege care prevede instituirea unui mecanism de desemnare a conducerii temporare pentru întreprinderile energetice. Potrivit ANRE, legislația actuală oferă suficiente instrumente pentru asigurarea continuității activității Moldovagaz, inclusiv în procesul de achiziție a gazelor naturale.