Șeful de la Casa Albă şi-a manifestat, simpatia în privinţa contestării scrutinului, exprimându-şi "îngrijorările profunde", dar măsurându-şi cu atenţie cuvintele pentru a critica represiunea. Barack Obama a explicat acest exerciţiu delicat prin teama că ultraconservatorii s-ar putea folosi de declaraţiile sale pentru a aplica practica deja dovedită ce constă în ameninţarea cu perspectiva unei intervenţii americane pentru a obţine susţinerea populară.
"Iranienii sunt cei care trebuie să decidă. Nu ne vom implica. Abordarea mea este să aşteptăm să vedem (ce se va întâmpla)" ,a precizat președintele american.
Oricare va fi deznodământul crizei, "vom avea de-a face în Iran cu un regim care din perspectivă istorică este ostil Statelor Unite", a mai spus Barack Obama.
Făcând abstracţie de alegeri şi de contestarea acestora, preşedintele american a confirmat că SUA intenţionează să reia dialogul direct şi să practice o "diplomaţie fermă" cu liderii iranieni, marcând astfel o ruptură faţă de politica predecesorului său, George W. Bush. În același timp, Statele Unite vor întreprinde măsuri pentru a împiedica Iranul să obţină bomba atomică şi-l vor determina să pună capăt susţinerii acordate organizaţiilor radicale, a mai declarat Obama.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE