Secretarul de stat Hillary Clinton se întâlneşte azi cu Serghei Lavrov, ministrul de externe al Rusiei şi mediatorul ONU pentru Siria, Lakhdar Brahmini la Dublin, sub pretextul participării la o conferinţă privind drepturile omului, a declarat un oficial american. Acesta a oferit foarte puţine detalii privind discuţiile referitoare la situaţia din Siria, purtate în cadrul acestei întrevederi neprogramate.

Cele două superputeri au opinii diferite referitoare la soluţionarea conflictului din Siria, SUA acuzând Rusia că-şi protejează aliatul din lumea arabă. La rândul ei, Rusia spune că Washingtonul sprijină răsturnarea regimului Assad şi doreşte o intervenţie militară directă, asemenea celei de anul trecut din Libia care a condus la înlăturarea de la putere a lui Moammar Gadhafi, scrie money.ro.
Însă nu este exclus ca la aceste discuţii să fie căutate compromisuri între poziţiile divergente dintre Moscova şi Washingtonul pentru găsirea unei soluţii viabile pentru o regiune aflată pe un butoi de pulbere. Siria se învecinează cu Irak, Liban şi Israel.
Jocul cu focul lângă un butoi cu pulbere
Pericolul unei intervenţii militare în Siria a crescut brusc, după ce în media internaţională au apărut informaţii referitoare la pregătirea arsenalului sirian de arme chimice. Guvernele occidentale au subliniat posibilitatea ca regimul sirian să utilizeze asemenea arme de distrugere în masă împotriva propriei populaţii, ceea ce a condus la intensificarea eforturilor diplomatice pentru găsirea unui răspuns comun. Rusia este de asemenea îngrijorată, preşedintele Putin efectuând această săptămână o vizită fulger la Ankara, principalul oponent al lui Sadam, care este înarmată de către SUA cu baterii de rachete Patriot.
Ministrul de externe sirian, Faisal Mekdad a respins acuzaţiile SUA şi ale UE privind posibilitatea utilizării armelor chimice, argumentând că nu reprezintă decât un pretext pentru justificarea unui atac militar împotriva ţării sale. El a atenţionat că o asemenea intervenţie ar putea avea urmări “catastrofale”.
În capitala irlandeză este de aşteptat că reprezentantul ONU, Brahimi, să încerce să convingă SUA şi Rusia să susţină planul de pace care a fost propus la Geneva în luna Iunie.
Rusia nu are încredere în SUA
Acest plan cuprinde şapte paşi ce trebuie urmaţi pentru eliminarea tensiunilor şi încetarea violenţelor ce s-au soldat din martie 2011 cu 40.000 de victime. Acest plan presupune ca atât opoziţia. cât şi actualul regim să propună candidaţi pentru formarea unui guvern de tranziţie, ambele părţi având drept de veto pentru numirile făcute de partea adversă.
Dacă va fi acceptat, această strategie presupune sfârşitul “dinastiei” Assad care durează de mai bine de patru decenii. Opoziţia solicită însă demisia urgentă a lui Assad şi nu acceptă negocieri pe această temă. Niciodată nu s-au făcut presiuni asupra părţilor implicate în conflict să se aşeze la masa negocierilor, din cauza divizării comunităţii internaţionale asupra problemei siriene.
SUA dă vina pe Rusia pentru vetoul din Consiliul de securitate prin care s-a blocat cea de a treia rezoluţie a ONU privind sancţiuni dure împotriva guvernului Assad.
Rusia insistă că cererea SUA de plecare a Assad ca precondiţie a acordului de pace, deschide de fapt uşa pentru o intervenţie militară, chiar dacă Washimgtonul s-a arătat disponibil ca în fiecare reyoluţie ONU să fie specificată expres interdicţia de atac miliar.
Deocamdată, SUA insistă că direcţia pe care a luat-o războiul este categoric împotriva lui Assad. Miercuri, administraţia de la Casa Albă a anunţat că o serie de state din Orientul Mijlociu şi nu numai sunt gata să acorde azil politic preşedintelui Assad şi familiei sale, dacă acesta se hotăreşte să părăsească Siria.
Anunţul vine doar la o zi după ce NATO a aprobat trimiterea în Turcia de rachete Patriot, ca măsură de protecţie împotriva eventualelor tiruri de pe teritoriul sirian. Deşi desfăşurarea de echipamente antirachetă în Turcia este prezentată ca o măsură strict defensivă, Alianţa nord-atlantică este foarte apropiată de implicarea directă în războiul civil.
Programul de vizite din Orientul Mijlociu şi Nordul Africii, pe care îl are programat Hillary Clinton săptămâna viitoare, indică faptul că SUA se pregăteşte să recunoască coaliţia din opoziţie, drept reprezentantul legitim al poporului sirian.
Această decizie ar deschide calea spre un sprijin mai substanţial din partea SUA pentru grupările rebele.
Extinderea conflictului în regiune
În ciuda eforturilor diplomatice, conflictul pare scăpat de sub control. Ministrul de externe turc, Ahmet Davutoglu, a declarat miercuri că Siria deţine aproximativ 700 de rachete, din care câteva sunt cu rază lungă de acţiune.
Combatanţi înarmaţi, susţinători al opoziţiei siriene, au deschis focul pe străzile din Tripoli, Liban, ucicând 6 persoane şi rănind alte 60, au anunţat auitorităţile locale.
Libanul este cel mai expus la izbucnirea unui conflict intern, legăturile sale cu Siria fiind deosebit de strânse. Pe măsură ce războiul civil se înteţeşte, creşte riscul extinderii lui în Turcia, Iordania, Liban şi Israel, unde au şi avut loc unele incidente armate.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE