Administrația președintelui Joe Biden a ridicat restricțiile care au împiedicat Ucraina să folosească arme furnizate de SUA pentru a lovi adânc în teritoriul rus, relatează Reuters.
Ucraina intenționează să efectueze primele sale atacuri cu rază lungă de acțiune în zilele următoare, au declarat sursele, fără a dezvălui detalii din cauza preocupărilor legate de securitatea operațională. Decizia poate ajuta poziția de negociere a Ucrainei în contextul câștigurilor Rusiei. Potrivit experților militari, după această decizie a partenerilor occidentali, ar putea începe o nouă fază a războiului, una mai violentă.
Armele vor fi probabil folosite inițial împotriva trupelor ruse și nord-coreene în apărarea forțelor ucrainene din regiunea Kursk din vestul Rusiei, au declarat oficialii.
Autorizarea ucrainenilor de a utiliza rachete cu rază lungă de acțiune, cunoscute sub numele de Army Tactical Missile Systems sau ATACMS, a venit ca răspuns la decizia surprinzătoare a Rusiei de a aduce trupe nord-coreene în luptă, au declarat oficialii.
Pentru a-i ajuta pe ucraineni să apere Harkovul, Biden le-a permis să utilizeze sistemul de rachete de artilerie cu mobilitate ridicată sau HIMARS, care are o rază de acțiune de aproximativ 80 km, împotriva forțelor ruse direct peste graniță. Dar Biden nu le-a permis ucrainenilor să folosească ATACMS cu rază mai lungă de acțiune, care au o rază de acțiune de aproximativ 300 de kilometri, în apărarea Harkovului.
Deși oficialii au declarat că nu se așteaptă ca această schimbare să modifice în mod fundamental cursul războiului, unul dintre obiectivele schimbării de politică, au spus ei, este de a trimite un mesaj nord-coreenilor că forțele lor sunt vulnerabile și că nu ar trebui să trimită mai multe.
Oficialii au declarat că, în timp ce ucrainenii vor folosi probabil rachetele mai întâi împotriva trupelor ruse și nord-coreene care amenință forțele ucrainene din Kursk, Biden ar putea să-i autorizeze să folosească armele în altă parte.
Permisiunea statelor occidentale de a lovi ținte pe teritoriul Federației Ruse "va însemna implicarea NATO în conflict", spunea liderul de la Moscova, Vladimir Putin. El a spus că sistemele de rachete de rază lungă necesită instruire specială, iar armata ucraineană nu dispune de asemenea logistică, de accea spune Putin, aceste sisteme pot fi dirijate doar de ofițeri NATO. El a precizat că în cazul în care se va întâmpla acest lucru, Ministerul Apărării al Federației Ruse "va propune mai multe variante de reacție".
Unii oficiali americani au declarat că se tem că utilizarea rachetelor de către Ucraina peste graniță l-ar putea determina pe președintele rus Vladimir Putin să riposteze în forță împotriva Statelor Unite și a partenerilor săi de coaliție. Rusia a avertizat în mai multe rânduri cu privire la o escaladare a conflictului, dacă limitele privind utilizarea armelor americane sunt relaxate.