SUA este dispusă în continuare să ofere asistenţă tehnică şi materială Republicii Moldova. Despre aceasta au discutat deputații PL, Mihai Ghimpu şi Ion Hadârcă cu o serie de congressmani americani, în contextul participării la Reuniunea Forumului Parlamentar al Comunităţii Democraţiilor, joi, 15 septembrie, în cadrul unei întrevederi la Washington.
În cadrul întrevederilor cu David Price, Eliot Engel, Dennis Kucinich şi preşedintele Subcomitetului pentru Europa şi Eurasia din cadrul Camerei Reprezentanţilor, Dan Burton, au fost discutate oportunităţile dezvoltării şi consolidării relaţiilor bilaterale moldo-americane. Subiectele discutate au vizat sprijinul acordat de SUA în efortul de consolidare a statului de drept, democraţiei şi economiei de piaţă în Republica Moldova. Reprezentanţii americani au exprimat convingerea că Republica Moldova va fi mai prosperă într-o Europă unificată, oferind cetăţenilor posibilitatea să-şi realizeze aspiraţiile.
Interlocutorii au menţionat necesitatea intensificării dialogului moldo-american, inclusiv pe dimensiunea parlamentară. În context, a fost subliniată importanţa stabilirii unui mecanism de comunicare la nivel de comisii parlamentare, precum şi crearea grupului de prietenie SUA-Republica Moldova în cadrul legislativului american, astfel încât ţara noastră să fie vizibilă pe agenda politică a partenerilor americani. De asemenea, s-a discutat şi subiectul retragerii necondiţionate a trupelor străine de pe teritoriul suveran al Republicii Moldova şi a reglementării paşnice a conflictului transnistrean.
Congresmenii Dan Burton şi Denis Kucinich au menţionat faptul că au încredere în autorităţile din Republica Moldova, angajate pe calea reformelor democratice şi dezvoltării economice. De asemenea, congresmanul Dan Burton a subliniat că va continua activitatea sa în Congresul american pentru anularea amendamentului Jakson-Vanick pentru Republica Moldova, care ar însemna obţinerea Regimului Permanent de Comerţ Liber cu SUA.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE