Senatul american a adoptat joi, 10 septembrie, un proiect de lege care prevede achitarea unei taxe de 10 dolari de către turiştii străini din ţările care se află în programul de eliminare a vizelor pentru Statele Unite (Visa Waiver).
Comisia va verifica dacă această taxă "ar putea reprezenta sau nu echivalentul unei vize", a afirmat un purtător de cuvânt al executivului european. Introducerea acestei taxe "ar putea reprezenta un pas înapoi în eforturile depuse de UE pentru îmbunătăţirea mobilităţii transatlantice", a apreciat Michele Cercone, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.
Uniunea Europeană a început de mai multe luni negocieri cu Statele Unite în privinţa eliminării vizelor pentru statele membre ale blocului european. Cei 27 speră că discuţiile vor avea drept rezultat eliminarea vizelor de intrare în SUA pentru toate ţările membre UE, inclusiv România.
În august 2007, Statele Unite şi-au înăsprit politica de vize, în baza legislaţiei privind lupta împotriva terorismului. În context, Washingtonul a fixat noi condiţii pentru statele care doreau să intre în programul Visa Waiver. La scurtă vreme după înăsprirea politicii de vize, SUA au propus o serie de acorduri bilaterale cu ţările europene care au în continuare nevoie de vize pentru intrarea pe teritoriul american.
Majoritatea cetăţenilor din UE nu au nevoie de viză pentru Statele Unite, dar excepţia fac unele ţări din fostul bloc comunist şi Grecia.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE