Primul ministru al R. Moldova, Valeriu Streleț, lasă pe seama guvernatorului faptul că R. Moldova rămâne și de această dată fără un memorandum cu Fondul Monetar Internațional, anunță Politik.md. Și anume, șeful Executivului spune că acest lucru etse cauzat de anunțul de demisie a guvernatorului BNM, Dorin Drăguțanu.
„Vreau să subliniez că până pe data de 21, în baza discuțiilor pe care le-am avut cu reprezentantul ei, misiunea a avut mandatul de a veni, a discuta, a negocia și a semna un Acord Memorandum cu R. Moldova. Urmare a anunțării demisiei de către guvernatorul Drăguțanu, acest mandat a fost retras. Respectiv astăzi misiunea urmează să activeze, în perspectiva apropiată, în 2 pași:
1.    Evaluarea politicilor Guvernului și Băncii Naționale în domeniile vitale pentru dezvoltare și agreere și direcțiilor de poltici în perspectivă scurtă și medie de timp;
2.    Perspectiva semnării unui acord de Memorandum, un program de țară, după confirmarea de către Parlament a noii conduceri la BNM.
Acesta este un rezumat al viziunilor de viitor. Totodată vreau să subliniez că Guvernul a fost și este pregătit pentru semnarea unui acord-memrandum cu Fondul Monetar Internațional și în acest sens am întreprins mai mulți pași concreți”, a declarat Valeriu Streleț, în cadrul unui briefing de presă.
Cu toate astea, primul ministru susține că deși guvernatorul și-a prezentat demisia, el va trebui să-și asume responsabilitatea și își va continua mandatul până când Parlamentul va numi un nou guvernator. „Guvernul nu va ezita să-și asume responsabilități chiar și pentru decizii mai puțin populare, dar nu vom permite ca să fie pasată resposnabiltatea pe câmpul Guvernului, pentru acțiuni care au fost regizate cu mult timp înainte ca Guvernul să fie învestit”, a mai spus Streleț.
Menționăm, că anterior misiunea FMI și-a amânat vizita la Chișinău din cauza demisiei Guvernului Gaburici. Atunci, membrii misiunii au spus că vor reveni la Chișinău când va exista un Guvern stabil. Lipsa unui memorandum cu FMI poate îngheța fondurile europene de investiții pentru R. Moldova.
Recent, în preajma vizitei FMI, guvernatorul Băncii Naționale, Dorin Drăguțanu, dar și vice-guvernatorul, Marin Moloșag, și-au anunțat demisia, motivând presiuni politice asupra instituției bancare pe care o conduc.  

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE