Statul va împrumuta de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare 55 de milioane de dolari pentru a-i investi în dezvoltarea agriculturii. Din acești bani doar 45 de milioane de euro vor ajunge la agricultori, iar aproximativ 10 milioane vor fi direcționați pentru consolidarea capacităților instituționale la AIPA și ANSA, înființarea Centrului de Consultanță în Agricultură și a Centrelor de Excelență Veterinară. În jur de 2,5 milioane de dolari vor fi utilizați pentru managementul proiectului. Vicepremierul, Vladimir Bolea și directorul de țară pentru Moldova a Băncii Mondiale, Inguna Dobraja, au semnat acordul de împrumut.

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare precizează că circa 21 de milioane de dolari vor acordați agricultorilor sub formă de granturi pentru stimularea inițiativelor de promovare și dezvoltare a sectorului zootehnic și horticol. 25 de milioane de dolari vor fi direcționați pentru reabilitarea infrastructurii primare și secundare de irigații.

„Este un program de finanțare foarte important și mult așteptat de fermierii noștri. Documentul integrează domeniile și direcțiile prioritare de intervenție pentru dezvoltarea durabilă a agriculturii. Vorbim despre procesele de fortificare a AIPA și pregătirea agenției pentru a putea accesa fondurile europene. Vorbim despre ANSA care trebuie să garanteze inofensivitatea produselor alimentare. Totodată, prin intermediul acestui program ne propunem să majorăm potențialul sectorului zootehnic și să creștem numărul de vaci înalt productive”, a declarat vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al agriculturii, notează IPN

În cadrul ceremoniei de semnare a Acordului, Inguna Dobraja a menționat că noul proiect consolidează angajamentul și cooperarea Grupului Băncii Mondiale cu Republica Moldova în domeniul reformelor din sectorul agricol. Acesta va fi implementat în Republica Moldova până în anul 2029. Acordul urmează să fie ratificat de Parlament, iar debursarea banilor se va efectua gradual.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE