Tranzacțiile și contribuțiile R. Moldova la crearea „Moldovagaz” ar putea fi verificate de o companie contractată de Ministerul Energiei. Ministerul intenționează să clarifice o serie de aspecte menționate în raportul auditului efectuat de experți internaționali pe un aspect mai puțin verificat din cauza lipsei documentelor la Moldovagaz, în special ce țin de datoria formată înainte de anul 2003. Astfel, din acest motiv ar fi nevoie de o companie care să verifice corectitudinea tranzacției, dar și contribuția Republicii Moldova la formarea companiei Moldovagaz, corectitudinea evaluării activelor și a includerii lor în capitalul social al întreprinderii, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov, la Radio Moldova

„Următorii pași sunt că vom identifica o companiile care ar putea și ar accepta să meargă în acest exercițiu. Repet, vorbim despre tranzacții ce au avut loc până în 2003. Deci, acolo trebuie de căutat prin arhivă documentele, pentru că nu este nimic digitalizat din acea perioadă. Nu exclud că o parte din documente nu sunt, sau nu vor putea fi găsite. În baza acestui exercițiu noi vom cunoaște cât din acele 200 de milioane și dacă acelea sunt atribuite corect. Și alt aspect este valoarea cotei Guvernului Republicii Moldova în societatea Moldovagaz și dacă a fost, cumva, prejudiciată sau viciată”, a spus Victor Parlicov.

Amintim, Consiliul de Observatori al „Moldovagaz” nu a aprobat raportul final al auditului independent al datoriei companiei către concernul rus „Gazprom”. Subiectul, care a fost inclus în ordinea de zi a ședinței din 2 noiembrie, nu a fost susținut de majoritatea membrilor Consiliului de Observatori, a anunțat săptămâna trecută Moldovagaz într-un comunicat.

Precizăm că un raport de audit, realizat de două companii internaționale, prezentat în luna septembrie concluziona că malul drept al Nistrului avea o restanță de doar 8,6 milioane de dolari din cei peste 700 pretinși de Gazprom.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE