Într-o lună de la lansarea Creditului Agricol de Urgență, au fost recepționate 126 de cereri de la agricultori. Potrivit Ministerului Agriculturii, 118 cereri au fost deja aprobate, totuși, spun unii fermieri, nu toți agricultorii au acces la linia de crediatare, în special cei acre au probleme cu băncile

Potrivit MAIA programul, care prevede acordarea de credite în valoare de până la 500 de mii de lei fiecărui solicitant, a înregistrat până acum o cerere totală de aproximativ 40 milioane de lei.

Unul din liderii fermierilor, Sergiu Ștefanco ne-a declarat că agricultorii cu probleme la bănci așa și nu au obținut finanțare, iar de acest credit au beneficiat doar fermierii care stau bine cu băncile

„Sunt cei care au situația financiara nu rea, cei cu probleme nici unul nu a obținut finanțare”, a menționat Ștefanco

Amintim că, agricultorii micro și mici care cresc cereale pot obține credite cu o valoare maximă de 500.000 lei, fiind garantate de stat în proporție de 90%. Instrumentul poate fi accesat inclusiv de către cei a căror credite sunt plasate în categoria substandard, conform prevederilor BNM.

Pentru a beneficia de acest credit, „agricultorii trebuie să se adreseze băncilor comerciale, iar ulterior solicitările acestora sunt evaluate conform procedurilor individuale ale băncii. Solicitarea garanției de stat se realizează, la fel, prin intermediul băncilor”, precizează MAIA într-un comunicat de presă.

Creditul agricol va fi disponibil și operațional până la data de 31 mai 2024.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE