O delegație guvernamentală de la Chișinău va participa la conferința „Moldova Support Platform”, care se va desfășura pe 5 aprilie, la Berlin. Acest eveniment internațional, în premieră, își propune mobilizarea unui ajutor mai consistent pentru țara noastră în contextul eforturilor Moldovei de a gestiona criza umanitară generată de războiul din Ucraina.

Germania, împreună cu Franța și România, lansează, de fapt, o platformă a donatorilor pentru Moldova, care se va focusa pe criza refugiaților, dar și pe situația din sectorul energetic. Nu va lipsi și subiectul capacității financiare a Moldovei în contextul unei situații complicate din regiune. Desigur sunt și alte  domenii problematice care vor fi abordate.

Chișinăul se va prezenta la această conferință cu temele de acasă pregătite, așa a declarat premierul Natalia Gavrilița. Este vorba despre o analiză  a prognozelor economice în contextul războiului din Ucraina. Delegația, în frunte cu premierul Natalia Gavrilița, va încerca să convingă partenerii externi, inclusiv marea finanță internațională că Moldova întâmpină dificultăți și are nevoie de un pachet de sprijin care implică resurse financiare adăugătoare pentru domeniie prioritare.

De fapt, Moldova va propune la Berlin un plan anticriză, de reziliență bazat pe câțiva piloni importanți, pentru a obține o finanțare suplimentară pe lângă programele deja anunțate de asistență financiară.

-  Creșterea puterii de cumpărare a populației și promovarea unor programe țintite de ajutor și asistență socială.

-  Eficiența și securitatea energetică.

-  Securitatea alimentară.

-  Sporirea competiitivității și diversificarea pieților.

Moldova este gata să-și asume toate aceste priorități poate cu excepția includerii în inițiativa UE de achiziții comune de gaze naturale, pentru a reduce depedența de gazul rusesc. Bineînțeles, Chișinăul dorește o diversificare a surselor energetice ,imlicit, de gaz, dar păstrează o poziție prudentă la acest capitol. Premierul Gavrilița a declarat recent că pentru Moldova aprovizionarea cu gaz, deocamdată, nu reprezintă o problemă. Ceea ce preocupă Chișinăul este prețul de achiziție a combustibilului albastru în contextul unor turbulențe pe piețile europene de gaz.

Un aspect asupra căruia autoritățile noastre vor trebui să ofere o explicație după acest forum de la Berlin ar fi suprapunerea angajamentelor noastre  pentru acest aranjament al donatorilor cu parcursul pe Acordul de Asociere. Înțelegem, pe undeva, că procesul de implementare a agendei de asociere a scăzut din turații pentru că a intervenit războiul din Ucraina cu toate consecințele de rigoare. Guvernul se dedică profund tematicii refugiaților. O face bine, în speranța de a-și redresa un pic imaginea, iar sub acest paravan speră să obțină și o asistență financiară consistentă.

Desigur această platformă de discuție de la Berlin nu substituie agenda de integrare cu toate restanțele pe care le are Moldova. Vorbim despre reforma justiției sau despre implementarea unei strategii de recuperare a banilor fraudați. Și aici ar trebui să înțelegem un lucru. Actuala guvernare crează așteptări imense legate de orarul de asociere. Da, a intervenit războiul din Ucraina care distorsionat agenda Guvernului, dar care a adus și o veste bunicică cea cu privire la depunerea cererii de aderare. Nu a fost succesul excusiv al nostru. Mai degrabă niște circumstanțe regionale legate de acest război nemilos care a revizuit poziția UE în raport cu statele din Parteneriatul Estic. La Berlin vom trebui nu doar să promitem pentru a obține ceva bani pentru reziliență, dar și să  furnizăm schimbări sistemice pe intern. Va fi probabil un nou angajament al nostru  pentru a multiplica asistența financiară, pe undeva suprapusă cu agenda de asociere, așa cum au văzut-o unii experți. Vom vedea  care vor fi argumentele noastre, vom reuși sau nu să convingem partenerii occidentali pentru a putea beneficia de sprijin bugetar.

În concluzie. Nu poate agenda europeană să fie sacrificată pentru gestionarea crizelor și nici invers. Lucrurile trebuie făcute în paralel. Credem că Guvernul înțelege asta. Presiunea economică dar și situația geoplitică complicată va impune Guvernului să se aprofundeze pe acest program de reziliență desigur cu sprijinul partenerilor externi. E nevoie și de o prioritizare a reformelor pe intern. Nu ne apucăm de tot odată, măcar să vedem câteva procese, cap coadă, din agenda de asociere. Încă e nevoie de o aranjare mai explicită a mesajului venit din zona guvernamentală pentru ceea ce se dorește de făcut.

O primăvară frumoasă și pace tuturor!

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE