Pe marginea cazului de spălări de bani din Federația Rusă au fost deschise șase dosare penale, iar sub învinuire au fost puse șapte persoane, printre care și executori judecătorești. Această informație a fost oferită de către directorul Centrului Național Anticorupție, Viorel Chetraru, în cadrul audierilor parlamentare de ieri, anunță Politik.md.
„Au fost dispuse acțiuni derogatorii și peste hotare. Cea mai mare problemă este stabilirea originii criminale a banilor, care au tranzitat R. Moldova. Originea criminală ar trebui să fie: sau confirmată sau infirmată de către autoritățile rusești, dar un răspuns încă nu l-am primit.
Eu m-am deplasat persoanal la Moscova cu sarcini și atribuții în acest domeniu. Nu vă mai spun că am fost reținut pe Aeroporturi fără explicații, chiar dacă am pașaport diplomatic, acolo au fost reținuți anumiți funcționari. Sper să avem un răspuns din partea Federației Ruse, fiindcă suntem în situația de imposibilitate de a avansa în privința judecătorilor, care din punctul nostru de vedere - au emis hotărâri ilegale, dar care sunt încă în vigoare. Lucrul respectiv pentru noi e o problemă, fiindca noi nu putem să-i punem sub învinuire pe acei judecători. Dar mai sunt implicați și agenți economici, inclusiv o bancă de la noi din țară, căreia nu-i voi da numele.
Noi calificăm aceste acțiuni – drept spălare de bani și dosarul e pornit pe componentele acestei infracțiuni”, a declarat Viorel Chetraru.
Procurorul general, Corneliu Gurin, a confirmat aceste lucruri, specificând că sunt două refuzuri din partea Federației Ruse și Ucrainei, și că în cazul spălătoriei de bani rusești executorii judecătorești au încălcat legea, întreprinzând unele acțiuni fără a avea ordin judecătoresc.