În Moldova a pornit un val de revenire a cetățenilor plecați peste hotare. Cel puțin așa susține secretarul de stat al Ministerului Economiei, Viorel Garaz.

„Atunci când ai un salariu de 700-1000 de euro, care ușor poate fi obținut în RM, având locuință, familie, părinți, rude, lângă tine, tu nu mai ai necesitatea să faci economii, pentru că nu mai ai cheltuieli atât de mari și îți sunt suficienți acești bani pentru un trai decent”, a declarat Garaz, în cadrul emisiunii Obiectiv Comun de la TVR Moldova, notează unimedia.info

„Cel mai atractiv loc sau cea mai atractivă platformă investițională pentru investitorii mari, pentru industrie au fost, până recent, zonele economice libere și datorită acestui fapt, cele mai mari companii industriale sunt în preajma mun. Chișinău, Bălți și Ungheni. Suntem în permamentă comunicare atât cu invetitorii existenți, cât și cu cei potențiali și pentru orice investitor, unul dintre factorii care îl determină să facă o investiție sau alta este forța de muncă. Suntem conștienți de faptul că zonele respective, care sunt mai industrializate, au racolat cam tot ce se putea de racolat pe o rază de vreo 50-60, chiar și 80 km de la întreprindere. Imaginați-vă ce înseamnă pentru un angajat care are de făcut 60-70 km până la locul de muncă. El nu vine cu mașina proprie sau cu metro-ul, ci cu un autocar, care sa mai oprește la câteva stații. Asta e o oră, poate chiar două într-o direcție și înapoi. E un factor demotivant pentru ei să se angajeze la aceste întreprinderi și noi suntem conștienți de faptul că odată și odată ei pleacă, poentru că nu au o alternativă în imediata apropiere a casei. De asta, schema de ajutor de stat este un document care stimulează investițiile, cumva le oferă anumite facilități investitorilor și îi determină să facp investiții în R. Moldova, iar această schemă prevede și un fel de hartă a intensităților, diferențiată pe regiuni. Avem regiuni mai dezvoltate, cu investiții mai multe și mai industrializate și sunt alte regiuni care practic nu au nimic. Noi vom oferi acest ajutor de stat într-o măsură mai mare în acele regiuni unde practic nu există economie și industrie și respectiv, un ajutor de stat mai mic în regijnile unde deja avem un grad sporti de industrializare. Asta pentru a stimula resursa umană să se angajeze undeva în proximitatea casei, iar cei care au plecat în afară, au plecat fie că pentru un venit mai mare, fie din cauza marelui disconfort că trebuiau să parcurgă o cale mai mare. Așa s-au schimbat lucrurile inclusiv în comunitatea europeană, s-a scumpit viața nu doar la noi, dar și în comunitatea europeană și mă bucură și nu doar pe mine faptul că a pornit deja un val de revenire acasă, pentru că acele venituri pe care le generează în afară nu neapărat le ajung ca să mai facă și economii. Atunci când ai un salariu de 700-1000 de euro, care ușor poate fi obținut în RM, având locuință, familie, părinți, rude, lângă tine, tu nu mai ai necesitatea să faci economii, pentru că nu mai ai cheltuieli atât de mari și îți sunt suficienți acești bani pentru un trai decent. Mai ales dacă lucrează ambii, și soț și soție, circa 1500-2000 de euro în Moldova este un venit nu foarte mare, dar bun ca să-ți poți întreține familia. Este un început pentru noi, ca să putem crea locuri de muncă acolo unde ele nu există și să stimulăm atragerea investițiilor în acele locuri unde nu au fost realizate investiții de zeci de ani”, a punctat secretarul de stat al Ministerului Economiei, Viorel Garaz.

Potrivit datelor oficiale, peste 200 de mii de moldoveni au plecat din Moldova în ultimii ani.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE