Un sondaj realizat de IMAS arată că 65% din populația Moldovei cred că direcția în care se deplasează lucrurile în țara noastră este una greșită. În mare parte,  sondajul relevă o tendință descrisă și de alte studii sociologice. Maia Sandu se menține în preferințele moldovenilor. Guvernul are, însă, din ce în ce mai puțină susținere, iar PAS, deși continuă să fie pe primul loc, are o cotă mult mai scăzută față de momentul alegerilor. O majoritate atât de confortabilă pentru acest partid, va fi istorie în cazul unor alegeri parlamentare.

 Potrivit sociologului Doru Petruți una din observațiile sondajului este decalajul izbitor între primele persoane în stat privind cota de popularitate. Petruți spune că Președintele Maia Sandu plusează pe agenda externă și o face reușit, iar asta nu este suficient pentru a corecta lucrurile pe intern, unde  90% din cetățeni fac economii la consumul de electricitate, iar dintre aceștia 74% sunt nevoiți să o facă pentru că nu au bani pentru a o achita. Petruți mai spune că premierul Gavrilița decontează toate nereușitele și problemele cetățenilor, iar popularitatea prim-ministrului este aproape nevăzută.

„Maia Sandu plusează pe agenda externă și acolo oamenii percep o oarecare evoluție și un traseu, în timp ce doamna Gavrilița decontează toate nerealizările și toate problemele. De la investirea în funcție, ea n-a avut niciodată un rating considerabil, nici carisma nici prestația de comunicator care, de multe ori, a lăsat de dorit. Așteptările sunt mai mari din partea Președintelui”, a menționat Petruți.

El mai spune că în sondaj se observă un decalaj izbitor între primele persoane în stat privind cota de popularitate.

„ Ce ar trebui să dea de gândit este faptul că un partid care are toată verticala puterii, în clasamentul de personalități figurează doar doamna Sandu, în prima jumătate a clasamentului în rest, celălalte nume de la PAS au ratinguri scăzute. E greu fără realizări notabile, e greu să acumulezi puncte, urmează o perioadă de iarnă, în care, în mod tradițional, aproape toți politicienii au o scădere, iar spre primăvară se ridică. Oamenii caută, ați văzut cum se distribuie intențiile de vot, încep să se uite și spre alte nume. Desigur, cetățenii așteaptă de la doamna Gavrilița beneficii clare, directe și rezolvări la diferite situații. Dacă ai astfel de soluții și le comunici e bine, crești, dacă nu le ai scazi, mult mai repede”, a concluzionat Doru Petruți.

Expertul de la București, Cristian Hrițiuc  consideră că Maia Sandu trebuie să își schimbe strategia, să nu mai stea departe de politica internă și să nu se mai  concentreze doar pe politica externă. „Probabil, consultanții ei i-au spus că așa e cel mai bine, ca să nu se " lipească" de nerealizările Guvernului PAS. Doar că într-o țară care este învățată să se uite la " Tătuc" sau la " Mămucă" jocul ăsta nu ține prea mult. Cifrele din sondajul de azi sunt un semnal de alarmă. Chiar dacă acum se menține pe primul loc, asta nu înseamnă că trebuie să continue pe această strategie, " centrul imaculat" , pentru că așteptările mari sunt de la ea”, a scris Hrițiuc

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE