Igor Smirnov, liderul separatiştilor de la Tiraspol, a declarat miercuri, 17 februarie, că a cerut Moscovei să suplimenteze numărul militarilor ruşi din Transnistria până la 2.400.
“Am propus Moscovei să readucă numărul militarilor la 2.400 şi să detaşeze şi o escadrilă de elicoptere”, a spus Smirnov, citat de Ria Novosti. În acest moment, aşa-zisa forţă de menţinere a păcii din Transnistria numără 335 de militari ruşi, 490 de transnistreni şi 425 de moldoveni, precum şi zece observatori militari din Ucraina.
După conflictul din Transnistria existau 2.400 de militari ruşi în stânga Nistrului, iar numărul acestora a fost redus la jumătate în 1997. Un an mai târziu, în baza acordului de la Odessa privind restabilirea încrederii reciproce, Moscova a retras alţi 700 de militari. Cei 500 de militari rămaşi acţionează ca trupe de menţinere a păcii.
Noua putere de la Chişinău a susţinut la Bruxelles constituirea unei forţe internaţionale de menţinere a păcii sub mandat UE, care să înlocuiască actualul contingent din Transnistria.
Propunerea adresată de Smirnov Rusiei vine la câteva zile după ce liderul transnistrean a invitat Moscova să instaleze în republica separatistă rachete Iskander, pentru contracararea viitorului scut antirachetă pe care SUA doresc să-l amplaseze în România. Oficialii ruşi au respins oferta, spunând că un asemenea gest ar duce la destabilizarea securităţii în zonă.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE