Fostul deputat, Alexandr Slusari consideră că SA Energocom este obligat să publice informația despre cantitățile de gaz, cumpărate în perioada 2022-2023 și prețurile de procurare. El mai spune că societatea trebuie să afle de ce în ianuarie și februarie Energocom nu a procurat gaz mai i ieftin de pe piața internațională, dar a acționat în interesul Moldova Gaz, care a avut nevoie să pună o presiune pe cetățeni pentru a achita și devierile financiare ale Moldovagaz prin tarife foarte ridicate în plină iarnă.

„Toata societate are dreptul să înțeleagă cum au fost folosiți banii din creditul de 300 mln euro, care urmează să fie rambursat de contribuabili moldoveni, precum și cele 4 mlrd lei, care tot sunt banii noștrii și cu care a fost capitalizată întreprindere din bugetul de stat. În perioada Guvernului precedent Energocom a fost transformat în moșia lui Spânu, la care nimeni nu a avut acces, chiar dacă inspecția financiară al Ministerului Finanțelor a formulat mai multe întrebări la aceasta entitate. Acum e timpul transparenței. Noi vrem să știm cum au fost folosiți banii publici !”, a menționat Slusari.

Recent, Direcotrul Energocom, Victor Bînzari, a declarat, în cadrul unui interviu pentru Vocea Basarabiei, că Energocom procură gaze pentru malul drept al Nistrului de pe piața internațională la un preț mai mic față de prețul prevăzut în contractul cu Gazprom. Bînzari a mai spus că gazul pentru perioada ianuarie-martie este la un preț de 1.095 de dolari pe mia de metri cubi, fără TVA, în comparație cu Gazprom-ul, unde prețul a fost de 1.107 dolari.

În lunile ianuarie-martie, SA Energocom a vândut către SA Moldovagaz circa 275 milioane de metri cubi de gaze naturale, la prețul mediul ponderat de 1095 dolari SUA/ 1000 de metri cubi (fără TVA). Prețul oferit a fost mai mic decât cel cu care Gazprom a livrat Moldovagaz, 1107 dolari SUA/ 1000 mc (fără TVA).

Gazele vândute de SA Energocom au provenit din stocurile strategice, procurate începând cu toamna anului 2022, la prețuri de bursă din acea perioadă.

„Am acționat la acea vreme, că și toată Europa, prin achiziția de stocuri pentru a fi pregătiți de criză energetică, prețurile fiind comparabile sau mai mici decât în multe țări. Analizăm ofertele de pe piață, pentru a începe din nou să cumpărăm gaze, la prețuri care sunt mai avantajoase acum în comparație cu cele din perioada rece. Cotațiile de la bursă sunt de referință, lor li se adaugă costuri de transport, operaționale și logistice”, a spus directorul interimar al SA Energocom, Victor Bânzari.

 

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE