Fostul deputat DA, Alexandr Slusari a venit cu un comentariu privind rezultatele alegerilor locale. Acesta a ținut să-i dea o replică unuia din liderii PAS, Andrei Spînu care a postat  pe un ton triumfalist rezultatetele obținute de PAS la locale. Slusari îi sugerează lui Spînu să nu se ocupe cu „hipnoza colectivă a cetățenilor despre mesajul proeropean”, iar votul de ieri a fost ultimul clopoțel pentru PAS. Fostul deputat DA, mai spune că PAS a obținut un scor slab pe țară, puțin peste 26%, nu a obținut 50+1 procente in nici un raion, iar candidații partidului au căștigat scrutinul din primul tur doar în trei centre raionale.

„ Nu am avut intenția să comentezi alegeri locale. Credeam că tuturor de la guvernare era clar căt de alarmante sunt rezultatele scrutinului de ieri. Însă acum am citit postarea triumfalistă a lui Andrei Spănu și am rămas perplex. Omul ăsta în loc să-și asume anumite greșeli și să plece, se ocupă cu hipnoză colectivă a cetățenilor despre mesaj pro-european, auzit în toata țară și despre 240 primari PAS.

Haideți Andrei Andreevici să analizăm situația la rece și cu cifre. Nu voi opera cu cuvintele extremale despre eșecul total și despre catastrofa. Pănă acolo mai este. Dar voi tare ați scurtat acest drum.

Hai vedem votul politic pe țara, exprimat pentru consiliile raionale și municipale. Avănd puterea absolută în țară și sprijinul fără precedent din partea partenerilor externi, PAS a obținut circa 305 mii de voturi. De două ori mai mic făță de alegeri parlamentare, chiar dacă excludem votul diasporei. Partidul de guvernare a fost votat în țara doar de puțin peste 26,5 % de alegători.

PAS nu a obținut 50+1 procente in nici un raion. Candidații partidului  au căștigat scrutinul din primul tur doar în trei centre raionale. (...) Nu văd mare motiv de mândrie pentru victoria celor 240 de primari preponderent în satele mici. Mergeți pe calea vechea politică, pavată de comuniști, PLDM și PD, după ce acei au accesat la actul de guvernare la nivel central. Succesul relativ era obținut prin racolarea primarilor din alte partide cu promisiuni de conectare la programe cu denumiri pompoase de gen Satul Moldovenesc, Drumuri bune 1-2, Satul European. Se schimba doar denumirele , metodele rămăn aceleași. În localități rurale, chinuițe de sărăcia, centralizarea excesivă și lipsa reformei administrativ-teritoriale sărmanii edilii nu prea au de ales. În cazuri mai complicate ajută ANI sau CNA. Au fost publicate și probe. Mulți din primari a cătă oară sunt nevoiți să-și schimbe chipiu politic de dragul atragerii fondurilor, căt de mici nu sunt ele. În orașele, care sunt un pic mai independenți financiar, vedem cu totul altă atitudine și alte rezultate de vot. Apropo, în procesul de vânare a primarilor partidul de guvernare a întrat în mare conflict cu alte partide proeuropene, ceea ce ar complica acum enorm crearea alianțelor în consiliile raionale. Dar cel mai important, că mulți din acești primari, care în mare parte au asigurat acum voturi pentru PAS, la primul vănt al schimbărilor politice la nivelul central o să uită de Spânu, cum au uitat de Voronin, Filat, Plahotniuc și Dodon.

Asta este realitatea, domnule Spânu. Mesajul alegătorilor eu înțeleg în felul următor. După mai mult de doi ani de guvernare unipersonală ajunge să ascundeți după situația geopolitică dificilă și agresiunea Federației Ruse, care întradevăr există, multiple greșeli în politica internă, ce țin de procurări excesive de gaze scumpe, lipsa reformei descentralizării, distrugerea producătorilor autohtoni, trenarea reformei justiției, razborci în cadrul organelor responsabile pentru combaterea corupției și lupta inconsecventă și fragmentară cu grupări politico-criminale. Foarte multe declarații stufoase, după care nu urmează acțiuni concrete sau aceste acțiuni sunt extrem de tardive și nefinalizate, care combat consecințele problemelor și nu originea acestora. Foarte multe justificări și nimic asumări.

În concluzie. După mine, votul de ieri este ultimul clopoțel pentru PAS. Nu mă interesează atăt soarta acestui partid, căt faptul că poate fi ratată ultima încercare reală de întegrare europeană. Repet a căta oară că e nevoie de corectarea actului de guvernare și consolidarea tuturor forțelor pro-europene și naționale. Matematica scrutinului de ieri strigă despre acest lucru. Totodată, partidele extraparlamentare de dreaptă și de centru , la fel trebuie să analizeze cifrele alegerilor. Platforma Da, LOC, CUB, Democrația Acasă, Partidul Schimbărilor, oare voi nu vedeți matematica separat și nu puteți aduna aceste cifre împreună politic ? Cu anumite condiții aveți și loc de dialog cu PLDM și PSDE. Trebuie de creat un pol de alternativă proeuropeană și unionistă fără PAS, dacă la ei nu trece miopia politica nici după acest duș rece”, a menționat Slusari

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE