Ministerul de Interne a prezentat un amendament legislativ, care vizează posibilitatea unor instituții de a sista accesul la conținut online cu „caracter infracțional” în R. Moldova. Este vorba de copmetența Ministerul Afacerilor Interne (MAI) și Serviciul de Informații și Securitate (SIS).
Autorii proiectului de lege susțin că, deși legislația modificată în 2020, a prevăzut sistarea accesului la paginile web cu „conținut infracțional”, nu s-a precizat în mod expres care autorități au competența de a dispune o astfel de măsură și în ce condiții. Autorii spun că proiectul de lege mai are scopul să asigure aplicarea unei Convenții a Consiliului Europei privind criminalitatea informatică, ratificată de R. Moldova încă în 2009.
Noul proiect de lege spune că blocarea accesului la acest conținut (sau chiar eliminarea lui de pe o pagină web) se va realiza după mai multe principii, inclusiv cel al proporționalității. Autorii conținutului blocat vor trebui informați cu privire la motive și căile de atac, iar nevoia de a menține interdicția se va revizui periodic.
Proiectul de lege clarifică faptul că interzicerea accesului la conținutul web cu caracter „infracțional” va fi realizat printr-un ordin emis de conducătorul subdiviziunii specializate în prevenirea și combaterea criminalității informatice, de la MAI sau SIS. Această măsură va putea fi dispusă pentru un termen de 30 de zile, cu posibilitatea de prelungire, dar nu cu mai mult de 90 de zile.
Proiectul mai precizează în mod expres că acest ordin de sistare a accesului la pagina web sau eliminare de la sursă a conținutului online va putea fi contestat în instanța de judecată. Ordinul nu va fi suspendat pe durata examinării litigiului, dar instanța va putea examina cauza în lipsa părților, adică se va putea acționa rapid.
În plus, prevederile proiectului de lege va viza nu doar paginile web din țară, dar și pe cele de peste hotare.
De asemenea, amendamentele noi introduc criterii mai clare după care poate fi blocat accesul la conținutul online.
Dacă vor fi aprobate în lectură finală, noile prevederi ar urma să intre în vigoare peste trei luni de la data publicării în Monitorul Oficial, timp în care Guvernul va elabora instrucțiunile detaliate privind punerea în aplicare a prevederilor care vizează sistarea accesului la „conținutul infracțional”.