Sergiu Tofilat, expert în securitate energetică, admite că în raport cu regiunea transnistreană pot exista mai multe scenarii, printre care întreruperea totală a livrării gazelor pe gratis în stânga Nistrului sau pentru o perioadă - o lună sau două. De asemenea, nu este exclus că va fi continuată livrarea parțial, în volume mai mici, astfel încât să fie gaz doar pentru consumatorii casnici, nu și pentru Centrala de la Cuciurgan ca să nu poată produce energie pentru malul drept. La fel, este posibil ca livrările să fie continuate în același volum – 5,7 milioane de metri cubi pe zi.
„Noi nu putem prezice ce se va întâmpla. Decizia privind livrarea gazelor pe gratis în stânga Nistrului de către Gazprom o poate lua o singură persoană – Vladimir Putin. Pentru că „Gazprom” nu încasează bani pentru asta. Este de fapt o subvenție din partea Kremlinului pentru a menține acest regim separatist în stânga Nistrului și respectiv este strict o decizie politică. Din acest motiv nu mă apuc să prognozez, dar trebuie să urmărim ce va face „Gazprom”, dacă a primit indicații să continue livrările sau nu”, susține Sergiu Tofilat.
Potrivit lui, pur tehnic există două coridoare pe unde pot fi continuate livrările. Unul este prin Ucraina, iar al doilea prin Turcia. În opinia sa, prin Ucraina, puțin probabil să fie continuat tranzitul după Anul Nou, deși această variantă nu este exclusă complet. „Or, partea ucraineană a spus foarte clar că ei nu vor semna vreun acord cu partea rusă. După ce a început agresiunea militară a lui Putin împotriva Ucrainei, Ucraina a aprobat o lege care interzice semnarea oricăror contracte cu firmele rusești. Respectiv, cu „Gazprom” nu vor exista contracte. Președintele Zelenski a menționat că cei care vor să primească gaze rusești nu au decât să vină la hotar Rusia- Ucraina și după aia, Ucraina e gata să transporte deja gazele acestor traderi europeni pe teritoriul său. Numai că Tiraspolul nu are licență și nu are bani să plătească pentru tranzit. „Moldovagaz” nu este admisă să folosească gazoductele având acționar Gazprom. Prin Ucraina șansele sunt foarte puține”, explică expertul în securitate energetică.
Sergiu Tofilat a precizat că, prin Turcia sunt două conducte care vin din Federația Rusă. Prima este Blue Stream care trece prin rețele turcești, ajunge în Bulgaria prin punctul Strandja 1. De asemenea, este gazoductul construit mai recent Turcstream, practic integral folosit pentru aproviziona cu gaze pentru Serbia și Ungaria. Acolo loc liber nu prea este și el ajunge din Turcia în Bulgaria prin punctul Strandja 2.
„Dacă ne uităm din sursele publice, în Strandja 2 capacități libere nu prea sunt. Strandja 1 – poftim, nicio problemă. Și de la hotarul Bulgaria Turcia poți aduce gazul prin gazoductul transbalcanic care lucrează în regim revers. Tehnic, Federația Rusă, „Gapromul” poate aduce gaze în regiunea transnistreană prin Turcia. Acum, atenție, ca să folosească acest gazoduct, „Gazprom” trebuie să participe la licitație pentru rezervarea capacităților. Deci, trebuie să plătești pentru folosirea lor. Licitația pentru a folosi gazoductele pentru ianuarie, va fi pe data de 16 decembrie. Asta înseamnă că dacă „Gazprom”, pe 16 decembrie, nu plătește pentru rezervarea acestor gazoducte, există o probabilitate foarte mare, va fi un steguleț roșu, că Moscova vrea să oprească tranzitul de gaze rusești spre regiunea transnistreană”, a declarat expertul, notează IPN