Șomajul ar putea începe să scadă după, cel puțin opt luni, a declarat, luni, 5 octombrie, directorul general al Fondului Monetar Internațional (FMI), Dominique Strauss-Kahn.
"Ar trebui să așteptăm între 8 și 12 luni pentru ca șomajul să se diminueze. Chiar dacă cifrele de creștere sunt bune, nu vă puteți aștepta ca șomajul să scadă rapid", a spus Strauss-Kahn la o conferință de presă din cadrul adunării generale a FMI și Băncii Mondiale și a adăugat că ieșirea din criză depinde de la o țară la alta.
Șeful FMI a mai avertizat că redresarea economică este "fragilă" și că este prea devreme să afirme că s-a încheiat criza.
Încă există riscuri, dar cred că scenariul pe care l-am realizat e bun, adică o redresare fragilă, dar care ar urma să devină mai puternică în lunile următoare. Deci sunt riscuri și nu e momentul pentru un exces de optimism. Diferența între redresarea economică și vârful șomajului poate ajunge până la 14 luni", a mai spus Strauss-Kahn.
FMI a anunțat joia trecută prognoza de creștere mondială pentru 2010, dar a avertizat că redresarea va fi lentă în cele mai multe regiuni ale lumii și că șomajul va continua să crească. FMI anticipează că rata șomajului va ajunge în 2010 la 10,1% în SUA, 11,7% în zona euro (din care 10,7% în Germania, 10,3% în Franța, 10,5% în Italia și 20,2% în Spania), 6,1% în Japonia și 9,3% în Marea Britanie.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE