Ședință nocturnă a Parlamentului acolo unde deputații au examinat moțiunea de cenzură înaintată de opoziția BCS împotriva guvernului Recean. După 9 ore de dezbateri moțiunea a picat. Fiecare ministru a venit cu luări de cuvânt privind politicile implementate, iar premierul Recean a avut o reacție spectaculoasă la un baner afișat de opoziție în care era scris „Poporul dat cu capul de asfalt”

 „În cinci minute se fac şapte ore şi vă văd obosiţi şi epuizaţi, dar ce o sa faceţi când o să venim cu raportul complet al Guvernului? Şi, apropo, am observat că nu ați luat notițe, în schimb v-aţi apucat să construiţi ceva, aţi încleiat tapete. Am văzut că vreţi asfalt, o să fie, sute, mii de kilometri de asfalt. Înţeleg aluzia. Eu niciodată, niciodată nu o să ezit să dau cu capul de asfaltul legii oricine o încalcă”, a declarat premierul Dorin Recean, la încheierea raportului de activitate. 

Premierul Dorin Recean a adus în vizorul deputaților acțiunile Guvernului în cadrul Planului Național „Construim Moldova Europeană”,  dar și proiectele de susținere economică, socială și dezvoltare regională.

„Prin programele „Satul European” și „Satul European Expres”, peste jumătate din localitățile din Moldova au implementat proiecte mari la nivel local pentru a aduce condiții de viață europene în comunitățile noastre. Niciodată în istoria țării nu a existat un sprijin atât de mare, precum cele aproximativ 4 miliarde de lei acordate pentru compensații în facturi. De asemenea, guvernul a dublat pensia minimă și a crescut cu 50% pensia medie. Toți cetățenii moldoveni merită venituri mai mari și o viață demnă”, a menționat prim-ministrul Dorin Recean.

De asemenea, șeful Cabinetului de miniștri a vorbit despre pachetul de măsuri „Spor pentru Moldova”, care presupune alocare de resurse către 170 de mii de cetățeni, o creștere de 15% a salariilor medicilor, asistenților medicali și infirmierelor și de 26% pentru medicii legiști

Până la urmă, moțiunea de cenzură asupra activității Guvernului, inițiată de opoziție, a fost respinsă de majoritatea parlamentară. Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a acuzat Executivul de instabilitate economică, lipsa investițiilor pentru că țara este permanent în stare de urgență, creșterea prețurilor, creșterea datoriei de stat, neputința agenților economici de a se credita, existența unui deficitului bugetar enorm. Totodată, opoziția a învinuit guvernarea că a încălcat Regulamentul Legislativului și s-a abătut de la miezul problemei invocat în textul moțiunii, iar din acest considerent va ataca la Curtea Constituțională. De asemenea, deputații BCS au spus că vor sesiza CEC pentru faptul că miniștrii au făcut agitație elctorală de la tribuna Parlamentului.

„Moțiunea era strict pe problemele social-economice. În această situație, când 8 ore noi am auzit subiecte care nu țin de moțiune, pentru stenogramă, noi ne vom adresa la Curtea Constituțională și vom solicita repetat să vină Guvernul și să răspundă la moțiunea de cenzură. Ați încălcat legea”, a declarat deputatul BCS, de la tribuna Parlamentului.

Premierul Dorin Recean a răspuns la întrebările deputaților și i-a îndemnat pe deputații din opoziție să meargă mai des prin satele din Moldova și mai rar la Moscova.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE