gov.mdInterconectarea sistemelor de asigurare cu energie electrică şi gaze naturale și oportunitățile securității energetice au fost discutate, luni, 24 mai, de către Ministrul român al Economiei, Adrian Videanu, aflat într-o vizită de lucru la Chișinău și Premierul Vlad Filat.
De asemenea, oficialii au abordat stadiul de realizare a proiectului construcţiei liniei electrice de interconexiune de 400 kV Bălţi-Suceava.
În contextul identificării unor variante alternative de aprovizionare cu energie electrică a fost examinată oportunitatea interconexiunii liniilor electrice pe direcţia Ungheni-Iaşi, în cadrul construcţiei staţiei electrice de la Ungheni.
În aceeaşi ordine de idei, s-a convenit asupra construcţiei unui gazoduct de interconexiune a sistemului naţional de gazificare cu cel al României pe direcţia Ungheni-Iaşi, care, eventual va permite livrarea gazelor naturale în ambele sensuri, beneficiari urmând să fie consumatorii din Republica Moldova şi România.
Prim-ministrul Vlad Filat a menţionat că asigurarea securităţii energetice a ţării reprezintă o prioritate şi un obiectiv strategic al Guvernului Republicii Moldova, exprimându-şi convingerea că înţelegerile care au fost atinse între autorităţile celor două ţări vor fi realizate integral.
Totodată, Vlad Filat a pledat pentru elaborarea unei agende clare şi pentru determinarea proiectelor prioritare care urmează a fi realizate în vederea obţinerii rezultatelor palpabile. Aceste subiecte urmează a fi discutate detaliat în cadrul vizitei unei delegaţii a Guvernului Republicii Moldova la Bucureşti care va avea loc în perioada imediat următoare.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE