Ziarul german Frankfurter Rundschau (FR) scrie în ediţia online de luni, 24 mai, că "Politica României în Republica Moldova este similară celei a Rusiei în Caucaz”, relatează Deutsche Welle. Condiţii privind redobândirea cetăţeniei române pentru moldoveni au fost simplificate. Mai întâi cetăţenii unui alt stat sunt chemaţi să obţină cetăţenia unei ţări vecine, ca mai apoi acest stat-vecin să se expună că are tot dreptul să-i apere interesele, să-i protejeze [în ultimii ani, conducerea rusă acordă o atenţie sporită apărării drepturilor conaţionalilor din străinătate, n.r.].
Astfel, de la începutul anului aproximativ 12 mii de cetăţeni moldoveni care au depus dosarele, au primit cetăţenia română. Acest lucru, susţine FR este de patru ori mai mare faţă de anul trecut. Însă, acordarea cetăţeniei române nu este legată de perspectiva de aderare a Republicii Moldova, cea mai săracă ţară europeană, una dintre cele şase ţări ex-sovietice, membre ale "Parteneriatului Estic”, de a se integra în Uniunea Europeană.
Potrivit publicaţiei germane “în viitor această perspectivă nu este exclusă”. “Noul guvern pro-european de la Chişinău, pariază pe realizarea unor acţiuni importante. În primul rând, autorităţile moldoveneşti intenţionează să obţină crearea unei zone de liber schimb şi a unui regim fără vize cu UE”.
În timp ce statul Republica Moldova nu poate adera la UE, cetăţenii ei - pot. Ei devin români. După căderea Cortinei de Fier în 1991, 12 000 de moldovenii au obţinut cetăţenia română. În prezent, “vecinul mai mare” a simplificat considerabil procedura de dobândire a cetăţeniei române: candidatul trebuie să demonstreze că strămoşii săi au deţinut cetăţenia română.
În concluzie, Frankfurter Rundschau scrie că jumătate din populaţia Republicii Moldova, este lipsită de o identitate naţională clară, o parte fiind orientată spre Occident, adică România, iar cealaltă parte - spre Rusia.