Seceta și criza ia făcut pe fermieri să ajungă direct în biroul ministrului Agriculturii. Vladimir Bolea s-a întâlnit astăzi, cu reprezentanții Asociației Forța Fermierilor.
Producătorii agricoli au înaintat un șir de revendicări, iar cea mai importantă fiind declararea stării de urgență în agricultură. Alte revendicări s-au referit la restabilirea funcționalității sistemelor de irigare, sporirea accesului fermierilor la apele de suprafață, scutirea de taxe și penalizări pentru prelungirea termenului de rambursare a creditelor acordate fermierilor afectați de secetă.
În acest sens, ministrul Vladimir BOLEA a declarat că până la sfârșitul săptămânii curente vor fi luate un șir de decizii și ulterior vor fi implementate acțiunile urgente pentru a ajuta sectorul agricol să iasă din impas.
„Irigarea reprezintă o componentă indispensabilă dezvoltării sectorului agricol și obținerii unei productivități înalte. Randamentul culturilor cerealiere a scăzut în acest an din cauza fenomenelor meteorologice extreme. Suntem în strâns dialog cu toate autoritățile publice pentru a reuși în timp optim transmiterea a șapte sisteme de irigare în folosință către Asociațiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (AUAI). Totodată, în următoarele zile voi avea o întrevedere cu reprezentanții instituțiilor financiare pentru a conveni asupra amânării anumitor plăți ale producătorilor agricoli. Astfel, în contextul excepțional, până la final de săptămână vom purta discuții și consultări cu toate instituțiile relevante și vom anunța despre pașii imediați ce vor fi parcurși pentru a diminua efectele secetei. Totodată, în prezent avem întrevederi cu partenerii externi în scopul obținerii unor linii noi de finanțare menite să fortifice activitățile agricole”, a comunicat ministrul Vladimir BOLEA.
În legislatură trecută a fost constituită o comisie specială privind aprobarea Strategiei Naționale de dezvoltare a sectorului de irigare 2030, dar între timp s-a constatat că proiectul respectiv a devenit nul.