Seceta din această vară a pus în pericol şi producţia de sfeclă de zahăr. În acest context, vicepremierul și ministrul agriculturii și industriei alimentare, Vladimir Bolea, a informat, sâmbătă, că producătorii de sfeclă de zahăr ar putea beneficia de subvenții per hectar și va fi elaborat un program de dezvoltare a sectorului.
Într-un comunicat de presă al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Alimentare se precizează că ministrul Vladimir Bolea s-a întâlnit cu agricultorii care cultivă sfeclă de zahăr din raioanele Ocnița, Dondușeni, Râșcani, Drochia, precum și cu reprezentanții fabricii de zahăr din Drochia.
În cadrul întrevederii avute, fermierii au vorbit despre dificultățile cu care se confruntă, cum ar fi impactul secetei asupra recoltei, lipsa accesului la irigare și costurile înalte ale cultivării și procesării sfeclei de zahăr. Ei susţin că circa 60 la sută din suprafețele cu sfeclă de zahăr au fost compromise anul acesta, prin urmare, nu este exclus ca preţul zahărului să crească.
Sursa menţionează că în acest an, prețul de achiziție pentru o tonă de zahăr, conform contractelor agricole, este de aproximativ 1000 de lei per tonă, iar pierderile estimate pentru fermieri se ridică la peste 200 de milioane de lei.