Președintele Moldovagaz, Vadim Ceban spune că diferența între tariful de vară și cel de iarnă, aproape, că nu-l vom simți la factură. El a declarat, pentru POLITIK.MD că tariful la gaz pentru populație nu va scădea în august, iar la toate acestea se adaugă și devierile financiare enorme pe care le înregistrează Moldovagaz.

Vadim Ceban spune că situația este complicată, piețile europene sunt zguduite de o incertitudine legată de dezicerea unor state europene mari față de gazul rusesc, iar asta alimentează și mai mult criza prețurilor la bursele europene.

Șeful de la Moldovagaz mai spune că de pe urma creșterii galopante a prețurilor la gaz devierile financiare către luna octombrie ar putea ajunge la 3 miliarde de lei. Astfel, în structura tarifului mediu actual pentru furnizarea de gaze naturale consumatorilor finali, costul transportului este de doar 3,7%, iar restul de 96,3% sunt costul gazelor natural legate de cheltuielile de distribuție și furnizare, din care 71,4% sunt costul gazelor importate. Ceban spune că decizia Regulatorului de a majora tariful la 22 de lei din 1 august nu va rezolva problema devierilor financiare care ajung la 2,7 miliarde de lei iar în octombrie vor fi de 3 miliarde de lei.

„Compania suportă pierderi cauzate de instabilitatea tarifară. Tarifele la gaz pentru consumatorii casnici pe care urmează să le aprobe ANRE din 1 august nu vor acoperi cheltuielile companiei. Ne apropiem de devieri financiare de 2 miliarde 700 de milioane de lei, iar în luna octombrie acestea ar putea ajunge la 3 miliarde de lei. Așa arată prognozele, dacă vom avea un trend în creștere a prețului la gaz. Cum vom diminua aceste devieri financiare este greu de spus , probabil el ar urma să fie incluse în tarif în perioadele când piața gazelor se va stabiliza”, a menționat Vadim Ceban.

El mai spune că Moldovagaz înregistrează și restanțe de peste 70 de milioane de lei din cauza neachitării facturilior de către consumatori. Este vorba de persoane fizice, agenții economici, dar și instituțiile bugetare. Restanțele au fost acumulate în perioada ianuarie – mai.

Recent, Agenția Națională pentru Reglementări în Energetică a publicat hotărârea privind prețurile reglementate pentru furnizarea gazelor naturale. ANRE a calculat un tarif de 22 de lei și 26 de bani cu TVA inclus pentru un metru cub de gaze naturale, chiar dacă Moldovagaz a cerut un tarif de 29 de lei și 48 de bani. Noul tarif va fi aplicat din 1 august și nu retroactiv din 1 iulie, așa cum a solicitat Moldovagaz.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE