După ce Politico a publicat un material despre posibila lansare formală a negocierilor de aderare pentru Moldova pe 25 iunie, premierul Recean confirmă că există asemenea obiectiv. Pe de altă parte, comisarul european pentru vecinătate și extindere, Oliver Varhelyi, este mai rezervat și afirmă că RM mai are de lucru

„Noi avem obiectivul să fim pregătiți pentru sfârșitul lui iunie. Și Comisia, și statele membre au nevoie să se pregătească. Nu există o dată, dar există un obiectiv”, a comentat Dorin Recean, în cadrul conferinței de presă desfășurate la Bruxelles, după reuniunea Consiliului de Asociere Moldova-UE.

Varhelyi a punctat că Moldova mai are sarcini de realizat, însă Guvernul a oferit asigurări Comisiei Europene că va soluționa toate chestiunile necesare.

„Când ne gândim la această întrebare, trebuie să reflectăm ce mai trebuie făîcut. Mai e cel puțin un subiect care trebuie abordat, dar am primit asigurări din partea Guvernului că se va face. Dacă se face înainte de 25 iunie sau nu, nu cred că vă pot răspunde eu la această întrebare. Comisia a făcut toate propunerile pentru ca Consiliul să convoace prima conferință interguvernamentală. Dacă putem convoca această conferință, rămâne de văzut. Sigur, ar fi ușor să atingem obiectivul dacă toate sarcinile vor fi realizate”, a conchis comisarul european.

Marți, la Bruxelles se desfășoară cea de-a a opt reuniune a Consiliului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană. Mai mulți miniștri, în frunte cu Ddorin Recean, se află în Capitala Belgiei, unde discută cu oficiali europeni despre aderarea țării noastre la UE, cooperare pe diferite domenii, securitate regională, combaterea atacurilor cibernetice și alte subiecte relevante.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE