Atacul armat de pe Aeroportul Internațional Chișinău demonstrează că există breșe grave în sistemul nostru de securitate, iar acest incident tragic nu poate trece fără urmări. Din păcate, actul terorist de astăzi ne-a costat viața a doi cetățeni, prin urmare, se cer măsuri dure și categorice, pentru a nu admite în viitor astfel de tragedii.

Partidul Social Democrat European (PSDE) consideră că principalul responsabil de producerea acestei incident dramatic este șeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, care trebuie să-și asume consecințele acestui caz tragic și să-și dea imediat demisia. În condițiile în care nu este în stare să asigure viața și securitatea subordonaților săi, nu mai are dreptul moral să-i reprezinte și să-i conducă. Mai mult decât atât, măsura respectivă se impune și pentru a avea garanția că acest  caz va fi investigat cu maximă seriozitate imparțialitate, iar persoanele care au dat dovadă de neglijență să fie pedepsite conform legii.

„ Structurile de forță și Poliția de Frontieră, în particular, se confruntă cu o lipsă acută de cadre, care, iarăși, implică riscuri enorme de securitate, atât pentru civili, cât și pentru angajații din cadrul sistemului. Se întâmplă inclusiv din cauză că specialiștii pleacă din sistem, din cauza condițiilor proaste în care sunt nevoiți să activeze. Dincolo de asta, asistăm la distragerea de la activitățile de bază a serviciilor vizate (IGPF, SIS) și implicarea acestor instituții în activități improprii, cum ar fi spectacole pentru public și căutarea de țapi ispășitori, în loc să se preocupe de identificarea riscurilor de securitate și prevenirea lor.

În plus, autoritățile au anunțat că instituțiile statului au crescut nivelul de mobilizare pentru asigurarea securității și ordinii publice. În aceste condiții, apare întrebarea de ce până acum, fiind în stare de urgență și având un război alături, nu a fost asigurată securitatea la frontieră? Să înțelegem că starea de urgență este folosită doar pentru a scoate bani din buget și pentru a adopta decizii controversate, fără respectarea celor mai elementare proceduri juridice?

În altă ordine de idei, am fost martorii unei comunicări dezastruoase, cu implicarea primelor persoane în stat, care au prezentat informații contradictorii și au dus lumea în eroare. Este inadmisibil ca, în asemenea situații, conducătorii statului să se contrazică reciproc și să lanseze falsuri în spațiul public. Acest fapt denotă lipsă totală de profesionalism și incapacitate de a acționa centralizat, astfel încât societatea să fie protejată inclusiv din punct de vedere informațional”, se menționează în comunicatul PSDE.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE