Președintele Volodimir Zelenski l-a schimbat din funcție, joi, pe generalul Valeri Zalujnîi. Noul șef al Armatei este Oleksandr Sîrski, având gradul de general-colonel, fost comandantul Forțelor Terestre ucrainene din 2019. Născut în Rusia, Oleksandr Sîrski are vârsta de 58 de ani. Plecarea lui Zalujnîi, una dintre cele mai populare figuri din societatea ucraineană, ar putea afecta moralul trupelor și ar putea zdruncina încrederea donatorilor occidentali, în timp ce armata ucraineană se luptă să respingă avansarea forțelor rusești. Zelenski și Zalujnîi s-au confruntat din cauza strategiilor lor divergente pentru a depăși eșecurile de pe câmpul de luptă, în timp ce războiul intră în al treilea an.

John Kirby, coordonatorul Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, a comentat decizia lui Volodymyr Zelenskyy de a schimba comandantul șef al Forțelor Armate ucrainene. Reprezentantul Casei Albe a subliniat că Zelensky este comandantul suprem al forțelor sale armate și „el poate decide cine va fi conducerea sa în armată”.

„Despre asta este controlul civil. Știm asta. Și vom lucra cu oricine are responsabil cu armata sa. Vom continua să lucrăm cu omologii noștri ucraineni", a adăugat Kirby.

De asemenea, el a respins afirmațiile conform cărora înlocuirea comandantului șef al Forțelor Armate indică „instabilitatea” situației din Ucraina, dar nu a putut confirma că această problemă de personal a fost discutată anterior „la nivel înalt” între Kiev și Washington.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat joi că a sosit momentul să schimbe conducerea militară a țării în războiul împotriva Rusiei, înlocuindu-l pe șeful armatei, generalul Valeri Zalujnîi, transmite Reuters.

Ministrul apărării Rustem Umerov a declarat separat că a fost luată decizia de a schimba conducerea militară.

Anunțul vin după mai multe zile de speculații potrivit cărora Zelenski se gândea să îl demită pe popularul său șef al armatei, care este văzut de mulți ucraineni ca un erou național pentru că a supervizat efortul de război din februarie 2022.

Un sondaj realizat în decembrie 2023 de Institutul Internaţional de Sociologie din Kiev a constatat că 72% dintre ucraineni ar vedea în mod negativ demiterea lui Zalujni şi doar 2% ar privi-o în mod pozitiv.

Tensiunile de lungă durată dintre Zelenski şi Zalujnîi cu privire la conducerea războiului au ajuns la un punct culminant atunci când s-a pus problema mobilizării, scria Reuters luni.

Zalujnîi a declarat că armata vrea să recruteze până la 500.000 de oameni în 2024, lucru căruia preşedintele i se opune, potrivit unei surse, deşi guvernul său a înaintat parlamentului un proiect de lege care înăspreşte recrutarea militară.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE