Deficitul bugetar de peste 18 miliarde de lei, estimat pentru anul viitor, este unul îngrijorător. Experţii economici susţin că e alarmant faptul că acest gol va fi acoperit doar din credite externe şi că va constitui șase la sută din PIB. În acelaşi timp, analiştii în domeniu critică guvernarea pentru lipsă de transparenţă în ceea ce priveşte modul în care a fost aprobat proiectul bugetului de stat. Pe lângă faptul că nu a fost supus consultărilor publice, chiar şi unii membri ai Guvernului au văzut draftul cu doar patru ore înainte de şedinţa în care au aprobat proiectul. Reprezentanţii PAS recunosc faptul că lucrurile trebuiau să se întâmple mai repede şi mizează pe dezbaterile care vor avea loc în Parlament.

Fostul ministru al Economiei Alexandru Muravschi a declarat că PAS, în pofida promisiunilor electorale făcute, au aprobat legea bugetului la Guvern în grabă, într-un mod absolut netransparent. Mai grav este că până şi membrii guvernului au primit draftul documentului cu patru ore înainte de şedinţă.

"În mod normal, bugetul trebuie să fie discutat minim două săptămâni în comisii, de către deputaţi, cu societatea şi după asta supus votului, dar noi vom vedea că săptămâna viitoare bugetul va fi votat de către Parlament. Eu nu văd tragedie dacă bugetul va fi aprobat la mijlocul sau la sfârşitul lunii ianuarie, dar organizaţi discuţii cu publicul, cu societatea civilă, tot conform procedurii", a declarat Alexandru Muravschi, fost ministru al Economiei. 

Expertul economic susţine că partidul de guvernare şi-a încălcat promisiunea şi în ceea ce priveşte majorarea salariilor pentru bugetari. În acelaşi timp, Alexandru Muravschi anticipează că anul 2023 va fi unul dificil, luînd în calcul deficitul bugetar de ordinul miliardelor, care va fi acoperit de credite. În plus, indicele PIB-ului, estimat la două la sută, demonstrează că statul nu va avea venituri, ci doar va acoperi cheltuielile necesare. 

"Unele din categorii vor primi adaosuri la salariu de 5-7 ori mai mare decât învăţători sau medici. La Uniunea Europeană, unde vrem noi să intrăm, deficitul bugetar nu trebuie să fie mai mare decât trei la sută. Noi avem şase la sută. Indexarea pensiilor trebuie să fie la nivelul ratei inflaţiei, dar va fi redus de două ori. Asta înseamnă că pensionarii vor deveni încă mai săraci", a mai adăugat Muravschi. 

Potrivit proiectului Bugetului de Stat pentru 2023, veniturile vor constitui aproximativ 65 de miliarde de lei, iar cheltuielile vor fi de peste 83 de miliarde de lei. Expertul economic Vitalie Rapcea susţine că deficitul de 18,3 miliarde de lei este foarte mare.

Deficitul bugetar care urmează a fi aprobat, cel puţin la nivel iniţial, este planificat a fi unul semnificativ de aproximativ 6 la sută din PIB, ceea ce este mai mult decât limita prevăzută de 2,5 procente. Dar este explicabil prin faptul că trecem prin mai multe crize suprapuse. Şi ce este important că sursa de finanţare a acestui deficit este preponderent din împrumuturi externe care vin la costuri mult mai mici decât cele de pe piaţa locală", a spus, la rândul său, Vitalie Rapcea. 

Expertul consideră că în proiectul bugetului de stat pentru anul viitor, Guvernul a încercat, pe lângă administrarea crizelor, să continue şi realizarea obiectivelor în politicile sectoriale. Totuşi, nu în toate domeniile reuşeşte, precizează expertul economic.

"Există şi variații. Finanțarea politicilor sectoriale nu este în măsura planificată sau documentelor de planificare strategică. Bunăoară, pentru Fondul Rutier, în loc de trei miliarde avem reflectate doar 1,4 miliarde. Este o dinamică care se explică prin necesitatea de ameliorare a crizelor suprapuse şi care poate fi corectată pe parcursul anului", a mai precizat Vitalie Rapcea. 

Iar fostul vicepreşedinte al Parlamentului şi preşedintele Asociaţiei Forţei Fermierilor, Alexandru Slusari, a declarat în cadrul emisiunii Prime Time de la PRIME că politica bugetar-fiscală pentru 2023 conţine mai multe elemente bune. Cât priveşte legea bugetului pentru anul viitor, el susţine că autorităţile au sfidat agricultorii şi au demonstrat o lipsă de bun simţ. 

"Toată perioada 2022 s-a trâmbițat că noi am majorat fondul de subvenţionare până la un miliard 750. Şi într-adevăr, comparativ cu anula 2021 este un progres. Şi acum, hodoronc-tronc, de la 1 miliard 750 se micşorează cu 250 de milioane sau circa 15%. Agricultorii mici şi mijlocii, care lucrează la sate, dacă lăsăm la o parte holdingurile mari, ei sunt foarte afectaţi. Într-adevăr la dânşii e dispoziţie de protest", a declarat Alexandr Slusari la PRIME. 

În schimb, Slusari s-a declarat oarecum mulţumit de prevederile legii privind rambursarea TVA pentru fermieri. 

"Undeva la 90 la sută legea a fost votată în redacţia propusă de Forţa Fermierilor. Păcat că noi am pierdut patru luni nervii şi timp pentru un lucru elementar care putea fi rezolvat în trei zile. Noi am rezolvat problema cu TVA, dar aici beneficiază doar plătitorii de TVA. Aceştia mici, care nu sunt plătitori de TVA pentru dânşii, până când, în general, nu a fost nicio măsură de sprijin", a explicart Slusari. 

Conform legii, proiectele legilor bugetare trebuie aprobate de Guvern până în data de 15 octombrie și adoptate de către Parlament până în 1 decembrie.

sursa

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE