Scandalul demisiei Tatianei Raducanu se amplifică în mediul politic. Mai mulți lideri de partide spun că scrisoarea doamnei Dragalin și demisia lui Răducanu de la Comisia Vetting compromit iremediabil reforma justiției

„O problemă cu mult mai gravă chiar decât scandalul lui Hebel", spune liderul CUB, Igor Munteanu despre noul scandal legat de Tatiana Răducanu, care, în opinia acestuia, "compromit iremediabil credibilitatea acestei Comisii”.

„Procuratura anticorupție spune de fapt că unul din membrii acestei Comisii Anticorupție lucrează de ani de zile pentru grupuri infracționale conduse de Platon și Șor. Lucrurile comunicate de Șefa Procuraturii Anticorupție sunt atât de grave încât o simplă demisie a persoanei vizate în acest scandal nu mai poate rezolva absolut nimic. Un membru al Comisiei Pre-Vetting, Tatiana Răducanu, este învinuită de legături adânci și vechi cu lumea criminalității organizate și, cu toate acestea, ea a fost promovată activ în procesul de evaluare al judecătorilor și procurorilor din Republica Moldova și chiar a fost Membru al Consiliului Suprem de Securitate al Președintei. Dacă detaliile comunicate de Procuror sunt adevărate, atunci dezvăluirile au efectul unui vulcan care mistuie și distruge tot ce-au reușit să facă membrii acestei Comisii în ultimii 2 ani”, a scris Igor Munteanu. 

Și președintele PDCM, fostul premier Ion Chicu a scris că ”pe ”reforma justiției” s-a pus cruce nu acum, când din Comisia ”pre-vetting” a demisionat mătușa sponsorului PAS, Răducanu. Pe ”reforma justiției” s-a pus cruce atunci, când această individă coruptă a fost inclusă de Maia Sandu în această Comisie”.

Liderul PNM, Dragoș Galbur, a scris pe Telegram că ”acum, teoretic, poți să te ștergi la fund cu toate deciziile comisiei Pre-Vetting de până acum. Reforma Justiției a eșuat”.

Andrei Năstase, fostul președinte PPDA și aliat politic al PAS, a făcut un live pe rețelele de socializare în care a declarat că este stupefiat de ”bomba lansată la Chișinău”.

„ (...) Îmi este greu să trag concluzii, ceea ce simt este că Moldova s-a transformat în ultima perioadă de timp într-un sat fără câini, într-un stat în care Constituția este călcată în picioare de către niște funcționari publici care au trecut niște filtre ale actualului președinte”, spune Năstase.

Scandalul legat de Tatiana Răducanu este ultimul cui bătut în sicriul “justiției reformate” ", scrie președintele PN, Renato Usatîi.

"Reforma justiției este necesară, dar nu în modul primitiv în care o face PAS. Nu cu evaluatori externi ca cel de la pre-vetting, cu probleme mari de integritate. Nu cu unii membri ai acestei comisii de evaluare, care nu trebuiau admiși nici pe aproape de această instituție, care dă note de integritate judecătorilor și procurorilor. Problema PAS este că a compromis și ideea de evaluare externă prin oamenii dubioși pe care i-au adus(...)", a scris Usatîi.

„Președintele, Maia Sandu trebuie să-și asume tot ce e legat de Tatiana Răducanu, Veronica Dragalin și tot procesul de reformare a justiției, afirmă politicianul, Sergiu Mocanu.

„Ceea ce s-a întâmplat în privința Tatianei Răducan, membru al Comisiei Pre-vetting, este o continuare a epopeii cu reforma Justiției, un proiect de suflet al Maiei Sandu soldat cu colaps al sistemului judecătoresc", afirmă liderul PLDM, Vlad Filat.

„Reforma Justiției trebuia începută prin evaluarea procurorilor, nu a judecătorilor. Scrisoarea Veronicăi Drăgălin este un demers al procurorilor împotriva Pre-vettingului și Vettingului pe care dânșii urmau să îl treacă", a spus liderul PLDM.

Și Alexandr Slusari, membru al Blocului „Împreună a scris că este șocat de această scrisoare de la Procuratura Anticorupție și rămâne la părerea că reforma justiției trebuia să fie făcută repede în 2021 după modelul lui Saakashvili și în baza declarației de capturare a statului, adoptate în Parlament în iunie 2019.

„Dacă informația, expusă în această scrisoare, are probe concludente, atunci apare întrebare pertinentă dacă doamna Sandu mai are dreptul moral să mai candideze pentru următorul mandat de președinte. Nu este secret pentru că doamna Răducanu a fost promovată în comisia de pre-vetting nemijlocit de președintă și ar fi un lucru mai mult decât grav faptul includerii în această structură strategică persoanei cu legăturile directe cu oligarhii criminali, dirijate din Kremlin. Mai ales în situația când erau bănuieli rezonabile și investigații jurnalistice în raport cu acest fost membru CSM în perioada când justiția cam era deja capturată”, a scris Slusari.

Și fostul ministru de Externe Tudor Ulianovschi a scris că demisia dnei Răducan, unul din evaluatorii Comisiei de Pre-vetting în reforma justiției lui Maia Sandu ridică multe semne de întrebare, dar reacția publică a unor membri PAS la acest subiect deja nu mai impresionează pe nimeni, căci PAS-ul ori de câte ori greșește sau mimează orice concurs, găsesc scuze și explicații în “mâna grupărilor oligarhice” pe care tot ei i-au lăsat să plece peste hotarele țării.

„E ușor să strigi ca “avem corupți printre judecători și procurori”, dar este dificil să oferi o reformă veritabilă acestui sistem pentru a diminua corupția și a nu tărăgăna dosarele în instanțele de judecată cu anii. Sistemul creat de PAS a selectat o persoană care a "trecut" filtrele de integritate și prin aceasta a viciat din start comisiile și așa compromise, de vetting și pre-vetting.

Procuratura Anticorupție a confirmat autenticitatea demersului dnei Veronica Dragalin. Întrebarea deschisă rămâne a fi dacă scrisoarea dnei Procuror Șef Anticorupție reprezintă o sesizare si va fi inițiat un proces penal sau nu? E plauzibil. Dar vrem sa vedem rezultatul final. Cu o decizie finala și obiectiva. Așteptăm reacție și o investigație eficienta, cu menținerea principiului prezumției nevinovăției.

În acest context apare întrebarea dacă toate evaluarile cu participarea dnei Raducan sunt compromise sau nu?“În acest context apare întrebarea dacă toate evaluarile cu participarea dnei Raducan sunt compromise sau nu?”, a scris Ulianovschi

Deocamdată, politicienii din partidul de guvernământ, PAS nu a venit cu comentarii la cele întâmplate, iar deputatul ,Olesea Stamate, a publicat pe pagina sa de Facebook un pamflet, cu mențiunea că acest scandal „e o glumă” care trebuie „tratat ca atare”.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE