În ultimii șapte ani se atestă o descreştere semnificativă a numărului sesizărilor parvenite în adresa procurorilor pentru rele tratamente și eventuale acte de tortură. În anul 2015 a fost înregistrat cel mai scăzut nivel al plângerilor, comunică Politik.md.
Statisticile arată că în 2009 au fost 992 de sesizări privind tortura şi relele tratamente, în 2010 - 828 desesizări, în anul 2011 – 958, în 2012 – 970, în 2013 – 719, iar în 2014 – 719. Totodată, în 2015, tortura și relele tratamente au fost sesizate procurorilor în 633 de cazuri.
În rezultatul examinării sesizărilor în 2015, procurorii anunță că au dispus pornirea urmăririi penale în 113 cazuri sau în 17,85 la sută din numărul total al sesizărilor înregistrate. Ca şi în anii precedenţi, în majoritatea cazurilor, după cum rezultă din sesizări, rele tratamente au fost admise faţă de persoanele suspecte, bănuite, învinuite că ar fi comis infracţiuni sau condamnate pentru fapte penale - 334 de sesizări.
Totodată, în 93 sesizări, s-au invocat fapte de maltratare aplicate faţă de contravenienţi, iar în 32 de cazuri faţă de alţi participanţi la procesul penal, cum ar fi cei cu statut de victimă, parte vătămată, martor. În 174 de sesizări s-au reclamat cazuri de violenţă aplicată altor persoane, cărora nu le era imputată săvârşirea de infracţiuni sau contravenţii şi nu aveau vreun statut procesual.
În perioada vizată, în 17 plîngeri depuse la procuratură au figurat minorii în calitate de victime ale relelor tratamente. Potrivit studiului efectuat de procurori, comiterea actelor de rele tratamente sau tortură ar fi avut loc cel mai des în stradă, în incinta inspectoratelor și sectoarelor de poliție sau în instituţiile penitenciare. La fel, în 45 de cazuri drept loc este indicat domiciliul victimei, iar în 36 de cazuri relele tratamente ar fi fost aplicate pe teritoriul unităţilor militare.
Examinând sesizările petiţionarilor, procurorii au constatat că cel mai des au fost reclamate bătăi, aplicarea loviturilor cu mâinile şi picioarele, ameninţări sau alte forme de abuz psihologic sau tortură cu aplicarea mijloacelor special precum arme, batoane, cărți ș.a.
În 174 dintre sesizări persoanele au suferit vătămări corporale neînsemnate, în 29 cazuri – vătămări uşoare, în 16 cazuri – vătămări de gravitate medie și în două cazuri - vătămare gravă a integrităţii corporale. După criteriul subiectului care a admis acţiuni de tortură sau alte rele tratamente, cea mai mare parte a sesizărilor se referă la poliţişti.
Potrivit unui comunicat de presă lansat de Procuratura Generală, în anul precedent procurorii au remis în instanţa de judecată 38 cauze penale pe faptul comiterii actelor de tortură. În rezultatul examinării dosarelor penale în anul 2015, instanţele de judecată au pronunţat 43 de sentinţe în privinţa la 53 persoane.